Wpis z mikrobloga

@flamezz: Masz racje natomiast nie mogę sobie pozwolić na użycie drożdży płynnych ze względu, ze nie mogę w pełni panować nad temperatura fermentacji - w niżej temperaturze drożdże płynne dadzą mi dużo fenoli. To prawda ze s04 opadają na dno dlatego bardziej kieruje się do zastosowania s33.
@rowt:
ani S04 ani US05 nie nadają się na new england. Dają dość czyste profile, no i flokulacja jest wysoka, więc mętności nie uświadczysz.
S-33 - może być, sporo browarów robi NEIPA na S-33 - ale to czasem bywa ryzykowne, chwila nieuwagi i czuć intensywny banan. Można nawet rozważyć T58 w niższej temperaturze (17-18C).
Jest parę płynnych, FM55 dość popularne i w końcu szczep odpowiada wymaganiom stylu - jest dość mętnie
@rowt zrobiłem kiedyś IPA 100% pale ale na gestwie s33 bo akurat miałem pod ręką. Wyszło bardzo New Englandowo, mętne i soczkowate, także skłaniałbym się do tego wyboru ( ͡º ͜ʖ͡º)