Aktywne Wpisy
Kowal19888 +84
#pokazkota myślę nad imieniem dla tego małego rudzielca, jakieś propozycje? :)
Jonn +3
Jak zmusić kierowców, aby zwolnili na drodze w naszej wsi? Ograniczenie do 40 km/h, brak chodnika, brak pobocza, ledwo 3,7 metra szerokości. Nikt tam nie przestrzega ograniczenia prędkości. Jeżdżą 80 km/h. I to jest norma, nie wyjątek.
Pisałem do zarządu dróg powiatowych i policji. Dostałem dziś pismo, że skoro w statystykach jest tam niewiele wypadków w ostatnich latach, to nie ma podstaw do działania. Nie chcą także przeprowadzać kontroli prędkości, ani żadnych
Pisałem do zarządu dróg powiatowych i policji. Dostałem dziś pismo, że skoro w statystykach jest tam niewiele wypadków w ostatnich latach, to nie ma podstaw do działania. Nie chcą także przeprowadzać kontroli prędkości, ani żadnych
Znalezisko - https://www.wykop.pl/link/4583819/kosciol-niczym-porzadny-urzad-wiara-w-excelu/
#bekazkatoli #dzieci
A tak serio, to kazda parafia i szkoła postępuje inaczej. Akurat to co znalazłeś to mega męczarnia i nigdy w życiu nie posylalaby dziecka na coś takiego.
@pucka25: XD
Poczytaj opowieści na tagu jak są mirki zmuszane przez rodziców.
@pucka25: Taaak, indywidualna decyzja w wieku ~15 lat, przy presji wywieranej przez całe lub niemal całe otoczenie. ;)
@lakukaracza_
@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: u mnie w parafii i okolicznych trzy lata zbierania pieczątek. I zbierane pieczątki z różnych świat: zwykle mszę niedzielne, różańce minimum 8, roraty ze 4, gorzkie zale, msze wielkanocne... No jaja nieźle były.
Dobrze, że msze udawało mi się olać częściowo,
@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: takie rzeczy zależą od diecezji
@lakukaracza_: zbieractwo jak w RPG jakimś xD
Komentarz usunięty przez moderatora
@Nieprzyjazny_Ziemniak:
Możesz brać ślub kościelny jednostronny: https://www.planowaniewesela.pl/warto_wiedziec/slub-jednostronny
@pucka25: Taa nawet moja średnio-wierząca rodzina się oburzała, że dzieci somsiada idom a ja nie, po prostu nie chodziłem na te msze bo miałem treningi i mnie nie dopuścili. Ale większość ulega presji.
Komentarz usunięty przez moderatora
@Bardzo_Wsciekla_Mebloscianka: takie rzeczy zależą od diecezji
@lakukaracza_: zbieractwo jak w RPG jakimś xD
@Lipathor Tak samo w niektórych parafiach czy diecezjach nadal funkcjonują kartki do spowiedzi.
@pucka25 XDDDD Urocze. Naprawdę, przeurocze. Taki przeciętny nastolatek z przeciętnej rodziny, która nie jest nawet mocno wierząca, ma g---o do powiedzenia i ma iść dla świętego spokoju, żeby nie narazić się na ostracyzm. Nawet jak się postawi to po dość długim o-------u i klasycznym "mieszkasz pod naszym dachem, więc będziesz robił tak jak powiemy" będzie musiał się zgodzić. Jako exnastolatek, który zawsze był
@lakukaracza_: Cóż, żyjemy w takim kraju, w którym nawet zdeklarowani antyklerykałowie, jak moja matka, gonią dzieci do komunii, bierzmowania i nawet matury z religii.
Naprawdę nie wiem na cholerę mi to było, szczególnie że od początku mówiłem że jak ślub to tylko cywil, a dzieci nie będą chrzczone. Ona dzisiaj nie potrafi wyjaśnić swoich motywacji ponad właśnie "a kiedyś może