Aktywne Wpisy
tiofen +385
Hej Mireczki,
w poniedziałek wyje*ali mnie z roboty, więc z tej okazji organizuję #rozdajo - wystarczy dać plusika, wyniki jutro po 16. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do wygrania żółwik ze zdjęcia.
Zapraszam też na mojego instagrama tiofendzierga, dopiero się go uczę, więc wrzutek jest mało i średniej jakości. XD Ale kiedyś będzie lepiej, będę też dawać tam znać o jakichś moich tworach do przygarnięcia.
#
w poniedziałek wyje*ali mnie z roboty, więc z tej okazji organizuję #rozdajo - wystarczy dać plusika, wyniki jutro po 16. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Do wygrania żółwik ze zdjęcia.
Zapraszam też na mojego instagrama tiofendzierga, dopiero się go uczę, więc wrzutek jest mało i średniej jakości. XD Ale kiedyś będzie lepiej, będę też dawać tam znać o jakichś moich tworach do przygarnięcia.
#
KRZYSZTOF_DZONG_UN +164
JESTEŚ PRZECIWNY KREDYTOWI 0% I KAZDEJ INNEJ TEGO TYPU FORMIE = PLUSUJESZ
POKAŻMY ILU NAS JEST. KAŻDY WIE, ŻE POLITYCY CZYTAJĄ WYKOP, WIĘC MUSIMY POKAZAĆ SWÓJ PROTEST. IM WIĘCEJ PLUSÓW TYM WIĘKSZA SZANSA ŻE GÓWNIANY PROJEKT NIE WEJDZIE W ŻYCIE!
#nieruchomosci #wykopefekt #polska #afera
POKAŻMY ILU NAS JEST. KAŻDY WIE, ŻE POLITYCY CZYTAJĄ WYKOP, WIĘC MUSIMY POKAZAĆ SWÓJ PROTEST. IM WIĘCEJ PLUSÓW TYM WIĘKSZA SZANSA ŻE GÓWNIANY PROJEKT NIE WEJDZIE W ŻYCIE!
#nieruchomosci #wykopefekt #polska #afera
Cholera, ten teleskop jest moim równolatkiem - ma 28 lat.
28 lat w przestrzeni. Siłą rzeczy byłem zbyt młody żeby widzieć wynoszenie 10 ton żelastwa na orbitę i późniejszą nagonkę medialną.
Bo na pewno słyszeliście, że zaraz po tym jak umieszczono Hubble'a na orbicie, okazało się, że robi nieostre zdjęcia. Sprzęt za prawie 6 mld (!!) dolarów (oczywiście po podliczeniu po latach) robi nieostre zdjęcia.
Ale musiała być imba w mediach. I te dyskusje, "po co" "na co to komu" "lepiej przeznaczyć te pieniądze na coś innego" - jestem 100% pewny że przez pewien czas śniadaniówka tym żyła xD
A dzisiaj? A dzisiaj nikt nie wyobraża sobie świata bez tego teleskopu. Znaczy może krótkowzroczni i debile nie potrafią znaleźć związku, ale teleskop uczestniczył w tysiącach nowych odkryć które pchały i pchają naszą cywilizację do przodu.
Nie ma astronoma, który nie korzystałby z danych które przeszły przez Hubble'a. Co więcej można się śmiać z początkowej wpadki, ale po akcji serwisowej teleskop przez długie lata działał bez zarzutu.
No a teraz padł trzeci żyroskop. Nawet nie wiedziałem, że Hubble'a ma 6 żyroskopów, z czego 3 to oryginalne, zamontowane jeszcze na ziemi, zaś 3 to żyroskopy montowane już na orbicie. A niestety padł trzeci oryginalny i nie wiadomo, czy będzie możliwość ustawić teleskop w każdym kierunku.
Jeśli chodzi o mnie - nie mogę się doczekać nowego teleskopu Webba - w porównaniu do Hubble'a nowy teleskop będzie wyglądać o wiele bardziej... hmm futurystycznie. Inna konstrukcja, trochę inne funkcje, ale to następny krok by można było wiedzieć więcej o naszym wszechświecie.
No chyba że żyjemy jednak w symulacji - to przypauu ¯\_(ツ)_/¯
#ciekawostki #ciekawostkanadzis #astronomia #astronomiaodkuchni #dziendobry #kosmicznapropaganda
@bkwas: Ale na pewno nie u nas w Polsce, bo nie istniały takie programy jeszcze z rana na początku lat 90 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@bkwas
Oczami też jest poprawnie.
@cruc nie no, ja też jakoś zawsze słyszałem "oczyma wyobraźni"
Ale jako riposta musi wystarczyć.
dokładnie nic.
nawet jak astronomowie przewidzą upadek meteorytu, który zniszczy Ziemię, nie będziemy w stanie nic zrobić.
co nie zmienia faktu, że jest fajna.
Tym bardziej, że przecież człowiek jest destrukcyjny, tylko rozwali wszystko, łącznie z samym sobą więc jaki jest sens. Ot ciekawostka nie dająca nam relatywnie nic.
Ba, nawet w perspektywie 100-200 lat, gdy pewne przełomowe odkrycia mające fundamenty w zwykłych badaniach jakiegoś
może tylko jakieś urodziwe mirabelki się załapią.
A co do postępu, to same wojny wystarczały do jego napędzania.