Wpis z mikrobloga

#epapierosy #vape #chemia

Będę robił liquidy bazując na tych aromatach, najwyżej umrę ( ͡° ͜ʖ ͡°)

https://allegro.pl/aromat-spozywczy-aromaty-spozywcze-w-plynie-6ml-i7480260610.html

Jakieś 60-65% gliceryny, ile % dodać aromatu na początek do gotowej mieszanki? 5%, 10%? Mam dość dokładną wagę. Po jakim czasie smakować i ewentualnie dodawać aromatu? Mogę wykonać np moczenie w ciepłej wodzie jeśli przyśpieszy to "dojrzewanie" płynu.

Co do odmierzania aromatu myślałem o pipecie jednorazowej, pewnie w aptece dostanę? Strzykawka może nie być tak dokładna.
Pobierz szczesliwa_patelnia - #epapierosy #vape #chemia

Będę robił liquidy bazując na tych...
źródło: comment_bFrmOsrbQxMfJszA0OKytR8ghBlPE2yY.jpg
  • 11
@kb_zwrl: od ciśnienie to nie za bardzo, temperatura w pomieszczeniu jest dość stała, a lepkość się nie zmienia jeśli masz ciagle ten sam płyn. Dlatego w domowych warunkach (i nie tylko) krople są naprawdę jedną z najdokładniejszych metod.
@Waspin: Gęstość nie ma tu znaczenia. Do tego gęstość cieczy niewiele się zmienia w warunkach domowych. "Niedokładności konstukcyjne" zakraplacza nie mają znaczenia. Nie ma znaczenia czy odmierzasz 0.21 ml czy 0.19 ml, bo i tak nie wiesz, która wielkość jest lepsza. Chodzi o powtarzalność. Strzykawki insulinowe też są w porządku, choć pojawia się kilka innych problemów przy odmierzaniu, ale to w tej dyskusji jest to właściwie nieistotne.
I jeszcze na koniec
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Polanin: świetnie. nie bierzesz tylko pod uwagę, że:
- wszystkie przepisy są podawane w % (zmierz ile kropel jest w ml) więc wiem która wartość jest lepsza, tym bardziej jak robię minimum 100ml partie - można się zarypać
- każdy producent ma inne zakraplacze, więc zaczyna to mieć znaczenie (tym bardziej, jeśli masz "niedoskonałości konstrucyjne" między 2 butelkami tego samego aromatu a Inawera ma np 2 różne zakraplacze na raz na