Aktywne Wpisy

Treść przeznaczona dla osób powyżej 18 roku życia...

Mega_Smieszek +641
źródło: temp_file1575882272231052350
PobierzSkopiuj link
Skopiuj link

źródło: temp_file1575882272231052350
PobierzRegulamin
Reklama
Kontakt
O nas
FAQ
Osiągnięcia
Ranking
Zapraszam na 12 odcinek darmowego kursu programowania baz danych Oracle SQL.
Jeśli chcesz się dowiedzieć:
- po co sortować dane w bazie?
- czym jest instrukcja order by i jak jej używać?
- czy sortowanie używamy wyłącznie ze względów estetycznych?
- jak uniknąć błędów, które mi zdarzyło się popełniać?
to zajrzyj na YT:
Np. wydajność joinów, indexy, specyficzne rzeczy dla konkretnych baz np. Oracle.
Jaka baza?
Oczywiście masz plusa, bo czemu nie i generalnie propsuje. Sam zastanawiam się nad przygotowaniem kursu online (z zupełnie innej tematyki) i ciężko mi sobie odpowiedzieć na to pytanie. Stąd i moje pytanie o Twoje motywacje do pracy nad takim projektem :)
Przed przejściem z SQL do czegoś nowego powinien być dokończony temat zaawansowany SQL. Bo selecta i inserta, to każdy głupi umie zrobić. Ale jak zrobić to, żeby było dobrze i wydajne, to już ze świecą szukać.
A przecież w praktyce do tego służy baza danych, żeby w niej
1. To nie kwestia łatwości, tylko naturalna kolej rzeczy w nauce czegokolwiek, nie tylko programowania. Zaczynasz od podstaw a im dalej w las tym uczysz się trudniejszych rzeczy. Kurs powstał z myślą o osobach, które nie mają w ogóle do czynienia z bazami danych lub w ogóle informatyką i stawiają dopiero pierwsze kroki.
2. Pełna zgoda co
1. Zgadzam się, że uczymy się najpierw najprostszych rzeczy, a później trudniejszych. Tylko tych najprostszych najłatwiej się nauczyć, bo:
- są najprostsze,
- jest najwięcej materiałów, z dwóch powodów:
a) Jak ktoś robi kurs, to zaczyna od podstaw, a potem przechodzi do bardziej zaawansowanych rzeczy. Trudno zacząć od razu od zaawansowanych (no bo od jakiego poziomu zacząć? skąd pewność, że to co założymy, że ktoś umie, to rzeczywiście umie?). A
4.