Wpis z mikrobloga

@Shivaa: Standard, dlatego zwykle na początku tak 1/4 butli należy zostawić pustą i uzupełnić resztą cukru i wody po kilku tygodniach, ale i tak jak dobrze zacznie pracować to wykipi. Zebrać trochę z góry kilka razy, za dzień się powinno uspokoić.
  • Odpowiedz
Korek z rurką nic nie pomogły by tutaj. Złożyło się kilka czynników (za dużo cukru, za wysoka temperatura, za mocno pieniące się owoce) i niestety wykipiało. Ale to nic strasznego :D!
  • Odpowiedz
@Shivaa i na spokojnie nic się nie stresuj. Moim zdaniem jedyne błędy to zbyt wysoka temperatura fermentacji (niby ideał jest 18-20 ale są różne drożdże + różne szkoły i każdy robi jak tam uważa, faktem jest, że przy niższych temperaturach drożdżaki fermentują wolniej i wydziela się mniej wyższych estrów alkoholowych odpowiedzialnych za aromaty i czasami za kaca, a przy wyższych temperaturach tych związków jest więcej no i fermentuje szybciej do tego
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Zhympficiel: o kurde, dużo nowości
No ale na błędach uczyć się najlepiej :)
Nie przechłodze go jak temp w pomieszczeniu spadnie do 15 stopniu?
  • Odpowiedz