Wpis z mikrobloga

Siema wariaty. Mam na projekt zrobić grę typu "serious game" (Serious games to gry, których podstawowym celem nie jest wyłącznie rozrywka. Służą one zdobywaniu, rozwijaniu i utrwalaniu przez graczy konkretnych umiejętności oraz rozwiązywaniu problemów) Czy ktoś ma może jakiś pomysł na taką grę, który będzie przy okazji w miarę jak najłatwiejszy do zrealizowania w javie?
#programowanie #java #gry #studbaza
  • 9
@barbarian02PL: Nie mam pojęcia zbyt dużego o programowaniu, ale może jakiś tekstowy RPG gdzie np. siła ataków zależy od szybkości i trafności odpowiedzi na np. jakieś zagadki programistyczne (użycie odpowiedniej komendy, hello world, znalezienie buga w kodzie i setki innych możliwości)
@barbarian02PL: jak mnie kiedyś naszło na naukę rosyjskiego to żeby wykuć cyrylicę napisałem na szybko coś takiego:
Po środku pojawia się ta ichniejsza litera i muszę jak najszybciej nacisnąć odpowiadającą jej literę z normalnego alfabetu (timer liczył czas i punkty źle/dobrze). Dodaj do tego, że np. litera leci z góry na dół (różne tempo w zależności od poziomu/aktualnej punktacji), całe wyrazy, ogarnięta punktację itp.
@barbarian02PL: Co prawda nie wiem zbyt wiele o programowaniu, ale sądząc po podanej definicji to czy "serious game" nie jest przypadkiem czymś w tym stylu? Jeśli tak, to po prostu stwórz projekt gry, która pod względem mechaniki będzie wymagała jedynie użycia myszki (i to jedynie klikania, nie jakichś dzikich wymachów po całym biurku), ale w zamian za to poszerzy wiedzę i umiejętności gracza (może jakaś gra dla dzieci, tłumacząca np. rolę