Wpis z mikrobloga

#it #budownictwo #developer @Projekt_Inwestor

Byłem na odbiorze mieszkania i skrzynka ze światłowodem jest w innym miejscy niż na planie.

Normalnie powinna być po lewej na dole od drzwi wejściowych gdzie by znikła w szafie. A jest po prawej gdzie będzie cały czas na widoku.

Teraz wykonawcy kręcą nosem. Najpierw zaproponowali aby zostawić i za to zamontować domofon z wideo xD

Potem dzwonił elektryk aby nie przestawiać bo będzie musiał spawać światłowód i kuć podłogę tylko "wsunąć" skrzynkę w ścianę. Co też średnio mnie urządza, bo wciąż będzie widoczna. I jak znam życie nie wsunie jej na równo z ścianą tylko będzie wystawać.

Pytanie do ludków z IT, spawanie światłowodu faktycznie jest takie trudne? Elektryk mówi, że skomplikowane i coś się może po drodze zepsuć.

Tylko co mnie to obchodzi, że muszą kuć i spawać, jak kupuję mieszkanie za 400 000 i będzie ta skrzynka za każdym razem mnie #!$%@?ła.

( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • 22
@Czarny_Klakier: Ma być zgodnie z projektem i kropka. Spawanie światłowodu jest stosunkowo tanie, co prawda dla takiego światłowodu (zakładam 2 włókna) sam koszt spawania to ok. 120 zł. Dużo droższy będzie dojazd. Poza tym dobra firma spawająca światłowody powinna po wyspawaniu zrobić pomiary każdego włókna. Możesz poprosić o kopię pomiarów, gdzie będziesz miał rozpisane poszczególne parametry włókna. Walcz z nimi ;)
@Czarny_Klakier: Bierz lampę. ¯\_(ツ)_/¯

A poważnie światłowody powinny być już i tak prześwietlone i tłumienie powinno być w dokumentacji... Czyżby na budowie nigdy nie było reflektometru a wpisy z dokumentacji są "randomowe z głowy"?