Byłem na odbiorze mieszkania i skrzynka ze światłowodem jest w innym miejscy niż na planie.
Normalnie powinna być po lewej na dole od drzwi wejściowych gdzie by znikła w szafie. A jest po prawej gdzie będzie cały czas na widoku.
Teraz wykonawcy kręcą nosem. Najpierw zaproponowali aby zostawić i za to zamontować domofon z wideo xD
Potem dzwonił elektryk aby nie przestawiać bo będzie musiał spawać światłowód i kuć podłogę tylko "wsunąć" skrzynkę w ścianę. Co też średnio mnie urządza, bo wciąż będzie widoczna. I jak znam życie nie wsunie jej na równo z ścianą tylko będzie wystawać.
Pytanie do ludków z IT, spawanie światłowodu faktycznie jest takie trudne? Elektryk mówi, że skomplikowane i coś się może po drodze zepsuć.
Tylko co mnie to obchodzi, że muszą kuć i spawać, jak kupuję mieszkanie za 400 000 i będzie ta skrzynka za każdym razem mnie w-------a.
@Czarny_Klakier: spawanie nie jest samo w sobie trudne ale wymaga drogich narzędzi. Po to jest plan, żeby się go trzymać. Możesz negocjować również cenę
Jak się nie uprzesz będziesz stratny. Nawet jak Ci opuszczą 10k to będziesz to widział przez cały okres użytkowania mieszkania i będziesz się w------ć. Jak masz plan to nie podpisuj dopóki nie będzie zgodnie z nim. Ciebie nie interesuje to że ktoś z----ł
@Czarny_Klakier: jak kolega wspomniał nie jest to skomplikowane i nie ma co tam zepsuć (chyba że taki fachowiec), ale jak mniemam elektryk nie ma spawarki i reflektometru za 150k i będzie musiał kogoś podnajmować stąd te protesty.
@Czarny_Klakier: Ma być zgodnie z projektem i kropka. Spawanie światłowodu jest stosunkowo tanie, co prawda dla takiego światłowodu (zakładam 2 włókna) sam koszt spawania to ok. 120 zł. Dużo droższy będzie dojazd. Poza tym dobra firma spawająca światłowody powinna po wyspawaniu zrobić pomiary każdego włókna. Możesz poprosić o kopię pomiarów, gdzie będziesz miał rozpisane poszczególne parametry włókna. Walcz z nimi ;)
A poważnie światłowody powinny być już i tak prześwietlone i tłumienie powinno być w dokumentacji... Czyżby na budowie nigdy nie było reflektometru a wpisy z dokumentacji są "randomowe z głowy"?
@Czarny_Klakier: Nie wiem jaką masz umowę i kto ma to kończyć, ale tu nie ma się chyba do czego przyczepić. No może z wyjątkiem długości tej drugiej skrętki.
Byłem na odbiorze mieszkania i skrzynka ze światłowodem jest w innym miejscy niż na planie.
Normalnie powinna być po lewej na dole od drzwi wejściowych gdzie by znikła w szafie. A jest po prawej gdzie będzie cały czas na widoku.
Teraz wykonawcy kręcą nosem. Najpierw zaproponowali aby zostawić i za to zamontować domofon z wideo xD
Potem dzwonił elektryk aby nie przestawiać bo będzie musiał spawać światłowód i kuć podłogę tylko "wsunąć" skrzynkę w ścianę. Co też średnio mnie urządza, bo wciąż będzie widoczna. I jak znam życie nie wsunie jej na równo z ścianą tylko będzie wystawać.
Pytanie do ludków z IT, spawanie światłowodu faktycznie jest takie trudne? Elektryk mówi, że skomplikowane i coś się może po drodze zepsuć.
Tylko co mnie to obchodzi, że muszą kuć i spawać, jak kupuję mieszkanie za 400 000 i będzie ta skrzynka za każdym razem mnie w-------a.
( ͡° ʖ̯ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
Tylko pytanie jak wyglądają poprawne pomiary? xD Jak poznam, że są ok?
"A może zamiast tego kupię państwu lampę?"
xD
A poważnie światłowody powinny być już i tak prześwietlone i tłumienie powinno być w dokumentacji... Czyżby na budowie nigdy nie było reflektometru a wpisy z dokumentacji są "randomowe z głowy"?
I tak pewnie jest 5e, więc parametry spełni prawie każdy kabel, ale dla własnej satysfakcji możesz ich pomęczyć.
Wyników oczywiście nie ma
źródło: comment_e4LXtRMUNHbiXwMvUYqZ26qHqJUbdKPz.jpg
PobierzNo może z wyjątkiem długości tej drugiej skrętki.