Wpis z mikrobloga

Róbcie tak dalej, to na pewno wam wiernych przybędzie. Na szczęście można zamówić Mistrza ceremonii z urzędu.

– Wróciła do domu z płaczem. Ksiądz powiedział jej, że byle kogo to on chować nie będzie i zażądał dokumentów potwierdzających, że Jacek (syn pani Apolonii – red.) był katolikiem

– Jeśli chodzi o pytanie o dokumenty, to moim obowiązkiem jest zweryfikowanie, czy dana osoba jest członkiem wspólnoty kościelnej. Od Kościoła odchodzi obecnie wiele osób. Nie można odprawiać nabożeństwa, nie będąc pewnym, że zmarły do końca był katolikiem – tłumaczy proboszcz.

https://wiadomosci.radiozet.pl/Polska/Gdynia.-Ksiadz-odmowil-50-latce-pochowku-syna

#bekazkatoli #ksiadz #wiara #religia #katolicyzm
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@xandra: Niedawno byłam na pogrzebie humanistycznym. To była chyba najbardziej wzruszająca uroczystość pogrzebowa, jaką przeżyłam, świetnie zorganizowana i poprowadzona. ʕʔ
  • Odpowiedz
@Bemiko: Też byłam na takim pogrzebie, Mistrz ceremonii wspomina zmarłego, każdy może dodać coś od siebie, bez wycia, zawodzenia i lania wody (i to dosłownie).
  • Odpowiedz
@xandra: Niektórzy księża mają swoje za uszami i trzeba to tępić bez dwóch zdań, ale teraz to zwykłe p-------------e się tylko żeby się p-----------ć. Kilka lat temu chowałem wujka u siebie w parafii, a wujek mieszkał na drugim końcu Polski. Zanim doszło do pogrzebu też było trzeba wyciągnąć jego papiery "potwierdzające bycie katolikiem" - odpis metryki chrztu, coś tam od bierzmowania itp od niego w parafii i przyniesienie ich do
  • Odpowiedz
@robertx: Ależ właśnie chodzi o tą pseudoksięgowość kleru, to jest ich dochód! Bo odpisy oczywiście nie były za darmo co? Nigdzie poza kościołem (z wyjątkiem aktu ślubu kościelnego) ich papierki nie są ważne, wiesz o tym, prawda? Będę się przypierdzielać, bo to jest zwykłe wymuszenie, a nie standardowa procedura. Telefon do parafii twojego wujka pewnie by kapelanka zrujnował co? xDDD
  • Odpowiedz
@xandra: Jechałem tam i tak po kogoś kogo musiałem zabrać na pogrzeb, więc to nie był duży problem podjechać dodatkowe 3 czy 4 km. Papiery właśnie po telefonie od mojego proboszcza już czekały jak dojechałem, od księdza usłyszałem jedynie kondolencje i nie zapłaciłem ani złotówki.

Powtarzam - są księża którzy żadną miarą zostawać nimi nigdy nie powinni, i trzeba ich wyszukiwać i tępić z całą stanowczością. Ale ich jest stosunkowo
  • Odpowiedz
@robertx: Niestety kościół stracił jakąkolwiek wiarygodność, ostatnie ujawnione afery pedofilskie z Irlandii, USA i Niemczech to wierzchołek góry lodowej. Ci ludzie ukrywali zboczeńców, odprawiali msze i dawali śluby.

Raport o pedofilii w Kościele katolickim sporządzony przez badaczy z trzech niemieckich uniwersytetów wskazuje, że od 1946 do 2014 roku co najmniej 1670 duchownych molestowało swoich nieletnich podopiecznych. W sumie odnotowano 3677 takich przypadków, w co szóstym doszło do gwałtu. Większość ofiar
  • Odpowiedz
  • 0
@xandra Jak to jest, że Ci, którzy mają Kościół najbardziej w dupie, najbardziej też chcą dostawać w nim sakramenty i pogrzeby?
Z pogrzebem zasada jest taka, że po katolicku chowa się katolików. Jak rodzina żyje w parafii, bywa w kościele itd. to procedur jest często zero, bo po prostu ksiądz kojarzy swoje owieczki. Parę razy tak miałem, że wszystko odbywało się na gębę, a miejsce zamieszkania zmieniałem dobre parę razy w
  • Odpowiedz
@xandra: Zaczynasz od niby konkretnego księdza który poprosił o konkretne dokumenty, a gdy brakuje argumentów to wyskakujesz z pedofilią. Tak się prowadzić dyskusji nie da
  • Odpowiedz
@xandra: Z Tobą wszystko ok? Poważnie zaczynam się martwić. Rozmawiamy o dokumentach potwierdzających bycie katolikiem "a ty wyjeżdżasz najpierw z pedofilią, potem z" klerem". Dla postronnego obserwatora może i to będzie fajnie wyglądało, o proszę, podała nawet konkretne linki, ale prawda jest taka, że w nich nie ma nic co by wynosiło coś do pierwotnego tematu.
  • Odpowiedz
@robertx: Wspominasz o wiarygodności a nic do ciebie z tego co tu przytaczam nie dociera... Nie martw się o mnie, martw się o innych, oszukiwanych katolików.
  • Odpowiedz
@xandra: Ale to, że Kościół Katolicki jest niewiarygodny (a przynajmniej część ludzi tak twierdzi) nie oznacza z automatu, że wiarygodni jesteście wy - p-------------c się do wszystkiego związanego z KK jak leci bez żadnej weryfikacji
  • Odpowiedz
@robertx: Po pierwsze grzeczniej. Po drugie

Niemiecka Konferencja Biskupów zapowiedziała publikację raportu 25 września. W oświadczeniu wydanym w związku z upublicznieniem jego fragmentów przez media Episkopat oświadczył, że skala pedofilii w niemieckim Kościele katolickim jest przygnębiająca i zawstydzająca.

Więcej: http://wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114881,23913897,raport-dla-episkopatu-ponad-3500-przypadkow-pedofilii-w-kosciele.html

Poza tym to wina kościoła, to oni nie dbają o to by finanse były przejrzyste - może i nie każda władza była dla nich przychylna, ale ukrywanie majątków, przepisywanie
  • Odpowiedz