Wpis z mikrobloga

Hej mirki, mam pytanie mojemu bratu wskoczyło jakieś dziadostwo na telefon, a że jest ogarnięty jak kupa liści to faktura przyszła o 60 zł wyższa niż powinna, tu jest identyczny przypadek Pani, która wcześniej zrezygnowała z usługi. Czy ma ktoś jakieś doświadczenia z tym syfem? W google ciężko znaleźć więcej informacji niż ta Pani zawarła w poście, macie jakieś teorie jak ta subskrypcja mogła zostać uruchomiona? (poza oczywiście aktywowaniem jej samemu, ale to jest wykluczone w obydwu przypadkach). Reszta w linku lub komentarzu

https://www.facebook.com/orangepolska/posts/2063246900361530

#ios #orange #scam i może #niebezpiecznik bo w sumie nie wydaje się to w 100% legalnym działaniem
halfalive - Hej mirki, mam pytanie mojemu bratu wskoczyło jakieś dziadostwo na telefo...

źródło: comment_lHKs07sG9DYxtdn6c7btPf2sC3OFBTuO.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@halfalive: są 3 sposoby aktywacji takich uslug:

1. SMS na odpowiedni numer (to nie ten przypadek)
2. Wpisanie na stronie internetowej numeru telefonu, a następnie przepisanie kodu otrzymanego SMS (to prawdopodobnie ten przypadek). Dodam, że przepisanie kodu jest możliwe nie tylko na stronie aktywujacej, ale bywa wykorzystywane w oszustwach na Facebooku (fałszywe wiadomości, konkursy, itp.). Jeśli to ten sposób, nie ma szansy na odzyskanie pieniędzy, bo SMS z kodem jasno informuje o opłatach. Trzeba być idiotą, aby przepisać kod nieświadomie.
3. Tzw. WAP billing lub direct billing. Aktywacja następuje z internetu mobilnego, na stronie internetowej lub w aplikacji. Przycisk aktywujacy powinien nazywać się kupuje i płace, zamawiam i płace, zamówienie z obowiązkiem zapłaty lub inaczej ale równoważnie. Znane są przypadki, gdy na telefony z małymi ekranami, wystarczalo kliknięcie reklamy do aktywacji. Ale z opisu wynika, że nie jest to ta
  • Odpowiedz
@Clear: @prawdziwek: Nie wołam tylko otagowałem, nie wiedziałem pod jakim hasłem tego szukać a wpisując w google nazwę aplikacji dużo informacji nie znalazłem, dzięki za podpowiedź zaraz sobie poczytam o tym wap billingu :)
  • Odpowiedz