Wpis z mikrobloga

Mam pytanie. Dlaczego tak bardzo zależy Wam na zmianie definicji małżeństwa? Czemu nie chcecie aby pary homoseksualne nazywały się nie wiem np. homożeństwem, ożeństwem, związkiem partnerskim czy jakkolwiek inaczej tylko tak zawzięcie walczycie o tę konkretną nazwę? Pytam serio.

Proszę o odpowiedzi bez wycieczek osobistych.

#lgbt #geje #dziki #jelenie #bekazkatoli
  • 47
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@gzres: Krótko mówiąc: nie.

Szerzej pisząc, pytałeś czy istnieje jakieś uzasadnienie pozareligijne, podałem jedno, które wydaje mi się bardzo ważne. Pewnie znalazłbym coś jeszcze (albo i nie), ale to - pozareligijne - mi wystarcza.

Gdyby okazało się nieprawdziwe została by jeszcze moja wiara, nie tylko w Boga ale i jego doskonały i piękny plan. Plan, którego podstawową komórką jest mężczyzna, kobieta i ich dzieci.

Wierzę w to głęboko i będę
  • Odpowiedz
@AdamTorpeda: ja mam zdanie takie w tej sprawie skoro pytasz

- płcie są dwie
- płcie rozróżnia się na podstawie kilku kryteriów z których wszystkie wskazują na on albo ona
- ekstremalnie rzadko osobnik ma niejednoznaczne cechy płciowe, wtedy można działać medycznie, hormonalnie itd
  • Odpowiedz
@AdamTorpeda: Nigdy nie interesowałem się tym tematem, więc się nie wypowiem. Jeśli faktycznie jest tam kilka słów na określenie tej samej płci psychologicznej, to jest to niepotrzebne zamieszanie, które zaniknie z czasem.
  • Odpowiedz
Skąd to wiesz? Skąd ta informacja? Czy czerpiesz bardziej z biblii czy ze swoich obserwacji? Skąd wiesz jaki jest boski plan?

@gzres: Chyba najbardziej z wiedzy o biologii. Natura tak to zorganizowała, że ludzie, zwierzątka, ale i roślinki mają płeć. I o ile w przypadku roślin to nie niezbyt zachodzi, to w przypadku wielu zwierzątek jak i człowieka po urodzeniu potomstwa opiekuje się nimi tatuś i mamusia. To tak naturalne,
  • Odpowiedz
@husspol: Pytałem bardziej o boski plan - skąd znasz jego treść.

Zauważ, że natura tak to zorganizowała, że istnieją homoseksualiści. W przypadku wielu zwierzątek natura też tak to zorganizowała, że potomstwem opiekuje się tylko Jeden rodzic. To dalej są kwestie dyskusyjne, ale ja nie o tym bo co do zasady się z tym zgadzam. Wszystkie badania potwierdzają, w pełnej rodzinie dziecko jest statystycznie szesliwsze i "lepsze" pod praktycznie każdym względem.
  • Odpowiedz
@gzres: Pytania o boski plan i moją wiedzę na jego temat, musimy zostawić na potem. Pozwól jednak, że wykorzystam fakt, że nie postawiłeś pytajnika i bezczelnie odpowiem pytaniem na pytanie.

Na jakiej podstawie zakładasz, że natura tak to zorganizowała, że istnieją homoseksualiści - skąd wiesz, że homoseksualizm nie jest wynaturzeniem? *

* Na pewno ewolucyjnie jest ślepą uliczką.
  • Odpowiedz