Szybkie pytanie z #mysql na #mydevil . Idzie tam sobie włączyć ignorowanie wielkości liter w nazwach tabel? Czy jeśli robiło się swój projekt na Windowsie (gdzie domyślnie wielkość liter jest ignorowana) a później trzymało na własnym #vps (gdzie sobie można było włączyć lowercasetable_names) to teraz trzeba przejrzeć wszystkie zapytania #sql i je poprawić? Nie znalazłem w google żadnego obejścia.
@radekrad: nie wiem co to ten mydevil, ale jeśli masz bazę na linuksie, to wielkość liter w tabelach ma znaczenie. Możesz wymusić małe literki w my.cnf, ale musisz przedumpować bazę i wtedy nadal przerabiasz zapytania. Nie sądzę, żeby jakikolwiek *nix pozwolił Ci na mieszanie w stylu TaBeLa
@RRybak: tak, wiem, do tego służy właśnie wspomniana flaga lowercasetable_names w my.cnf. Ustawiałem sobie ją na VPSie, ale na hostingu dzielonym, jak rozumiem, nie da się tego zrobić a innego sposobu nie ma?
@radekrad: nic z czym bym się spotkał. Generalnie podczas tworzenia baz na różne środowiska wyrobiłem sobie nawyk "małoliterowania" tabel. To działa na bank wszędzie. Wszystkie inne kombinacje to proszenie się o kłopoty - prędzej czy później. Myślę, że - na serio - najlepszym rozwiązaniem będzie przeskanowanie zapytań. Chociażby jakimś narzędziem "całe wyrazy, search+replace, wynik zawsze małymi". A potem trzymanie się tego :)
Myślę, że - na serio - najlepszym rozwiązaniem będzie przeskanowanie zapytań. Chociażby jakimś narzędziem "całe wyrazy, search+replace, wynik zawsze małymi". A potem trzymanie się tego :)