Aktywne Wpisy

Metodzik +56
✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁 DARMOWA GRA NA STEAM ✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁✨🎁
The Flayed Man za D̲A̲R̲M̲O̲ na STEAM 🔥
📊 OCENY:
Steam: Bardzo pozytywne (154 ocen)
The Flayed Man za D̲A̲R̲M̲O̲ na STEAM 🔥
📊 OCENY:
Steam: Bardzo pozytywne (154 ocen)

annlupin +17
no hej cotam uwas
źródło: annlupin20250517
Pobierz

Rower który ma być do rodzinnej turystyki i szybkiego przelatywania przez miasto do pracy.
I nie. Nie pytam o to co kupić gotowego ze sklepowych gotowców.
Od lat sam składam rowery na których jeżdżę ja, rodzina i znajomi. Zrealizowanych mam kilkanaście projektów. Dużo radochy z tego mam.
Ten projekt to rower troche pokręcony bo w stylu Salsa Fargo gx 29. Taka #szosa #mtb.
Chcę bardzo niską ramę 17" (mam taką cube attention) z kołami 622, sztywny wideł, napęd 3x8 z szosowymi klamkami na baranku. Hample tarcze mechanik bb5. Opony 622x1.5-1.75.
I z tego 85% roweru mam w częściach nowych lub nieznacznie używanych. Brakuje opon, widelca i kilku pierdół.
Cel roweru w plusach jest taki:
Średnia opona - połączenie komfortu z prędkością w mieście. Jeżdżę antykiem szosowym przerobionym na fitness ale koła odziane 25c bo więcej nie wejdzie na moją trasę z ścieżkami z kostki i dziurawym asfaltem to zero komfort. Dodatkowo moje 1/10 tony z ramami crmo szosowymi niszczy ramy na mufach. Lipa i już.
Wąska 42cm kiera baranek - łatwość w przelatywania przez korki i komfort wielu pozycji w trasie.
Koszty - rower na minimalnym koszcie. Z założenia mam nie bać się go z ulokiem i linką na kółkach zostawić pod biurem na cały dzień. Aktualnie muszę wydać około 300zl by złożyć projekt. Reszta to szpej pokroju alivio/claris który mam.
Możliwość założenia pełnych błotników i bagażników - komfort w jeździe do pracy i turystyce. Błotniki w jeździe z przyczepą w terenie obowiązkowe bo inaczej dzieciak jest cały brudny jak folia nie jest założona.
Bezpieczna i wygodna jazda z przyczepą - szkoda mi napędu w moim MTB na przyczepę bo o wiele mocniej się pracuje jak się ma uwiązane dodatkowe 20kg na dupie.
I teraz pytania
Co myślicie o takim projekcie? Czy dziwnie to będzie wyglądało?
Na rynku jest dużo rowerów w podobnym stylu np.
Bombtrack beyond - zdjęcie.
Salsa Fargo
Nie wspominając o dużej ilości rowerów w typie gravel, czy wyprawówki jak marin z utilitour bike.
Wyjdzie obciach?
Myślałem nad prostą kiera ale 4x cm szerokości to klamki hamulcowe trzeba robić na różnych poziomach bo się nie mieszczą.
Jakie opony?
Opony średniowaskie od 1.5 do max 1.75 ale takie które wejdą na obręcz o szerokości 20 wew i 27 zew. Czyli dość szerokiej - muszą się minimalnie wylewać.
Bieżnik bardziej agresywny niż semislick.
Myślę nad CONTI Speed Ride plusowe sezony by można tym było z przyczepką wjechać na szutry a na zimę jakieś 2.0 MTB których kilkanaście poniewiera się po domu bo do lasu już są wyjechanie.
Pod jakie koła jest ta rama? I Jaki miała pierwotnie skok przedniego amora?
Problem nr 1 jest taki że musisz wstawić nietypowy - długi widelec bo na standardowym obniży Ci support oraz główkę ramy a baranek dołoży swoje i mocno Cię wygnie do przodu.
Problem nr 2 że ramy mtb są długie a baranek jest pod krótkie, będzie niewygodnie, zostaje górny chwyt czyli musisz mieć klamkomanetki ergonomiczne przy górnych chwycie.
1.5
@restofme: nie rób tego. Mam i nie jestem zadowolony ( ͡º ͜ʖ͡º)
Co do baranka i odległości. Na tej ramie jeździłem z mostkiem 100mm. Rama jest mała 17. Kupiłłem ja jak zv starszym gówniakiem jeździłem z fotelikiem by było wygodnie wsiadać bo akurat byłem po kontuzji. Normalnie powinna być 19. Mostki mam krótkie 0, 3 i 4 cm więc sobie dopasuje