Wpis z mikrobloga

Mały #protip dla wszystkich przebywających zagranico i chcących oglądać polskiego #netflix, a widziałem kilka takich wpisów ostatnio. Jedyne czego potrzeba, to router wspierany przez #gargoyle / #openwrt (szczegóły eko.one.pl). Dla początkujących polecam Gargoyle, bo można wyklinać wszystko myszą.
Mając router na stałe działający w Polsce możecie zainstalować na nim openwrt / Gargoyle i uruchomić na nim usługę #openvpn, wygenerować, certyfikat dla urządzenia, z którego chcecie korzystać zagranico, zainstalować klienta openvpn na tym urządzeniu i zapakować tam wygenerowany certyfikat. Dodatkowy bonus z takiego rozwiązania jest taki, że po połączeniu z dowolnym wifi i połączeniu się z tym vpnem można bezpiecznie korzystać z internetu, bo wasze urządzenie będzie tak jakby w 'waszej domowej sieci'. Przetestowałem na tych wakacjach, działa znakomicie z łączem w domu 50/6 MB, a więc stosunkowo słabym. Polecam ;)
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzyndzla: że co, jak, hola, hola
a jak bez hosta pośredniczącego sięgniesz do routera za natem? k---a magią!
kto ma publiczny ip, ziooom, może w Polsce A takie rzeczy, nie wiem - ale u nas nie uświadczysz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Dodatkowy bonus z takiego rozwiązania jest taki, że po połączeniu z dowolnym wifi i połączeniu się z tym vpnem można bezpiecznie korzystać z internetu, bo wasze urządzenie będzie tak
  • Odpowiedz
@carbyne:

a jak bez hosta pośredniczącego sięgniesz do routera za natem? k---a magią!

kto ma publiczny ip, ziooom, może w Polsce A takie rzeczy, nie wiem - ale u nas nie uświadczysz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ja w 'Polsce B' dostałem od swojego lokalnego dostawcy publiczne i stałe IP za 5 zł / m-c, w osiedlowych sieciach można się spróbować dogadać z adminem, żeby otworzył jakiś port na świat i tak
  • Odpowiedz