Mały #protip dla wszystkich przebywających zagranico i chcących oglądać polskiego #netflix, a widziałem kilka takich wpisów ostatnio. Jedyne czego potrzeba, to router wspierany przez #gargoyle / #openwrt (szczegóły eko.one.pl). Dla początkujących polecam Gargoyle, bo można wyklinać wszystko myszą. Mając router na stałe działający w Polsce możecie zainstalować na nim openwrt / Gargoyle i uruchomić na nim usługę #openvpn, wygenerować, certyfikat dla urządzenia, z którego chcecie korzystać zagranico, zainstalować klienta openvpn na tym urządzeniu i zapakować tam wygenerowany certyfikat. Dodatkowy bonus z takiego rozwiązania jest taki, że po połączeniu z dowolnym wifi i połączeniu się z tym vpnem można bezpiecznie korzystać z internetu, bo wasze urządzenie będzie tak jakby w 'waszej domowej sieci'. Przetestowałem na tych wakacjach, działa znakomicie z łączem w domu 50/6 MB, a więc stosunkowo słabym. Polecam ;)
@s_t_u_l_e_j noooooo, to może być rozwiązanie dla kogoś, kto nie ma np. routera wspieranego przez openwrt, albo potrzebuje mieć własną sieć na wyjazdach
@dzyndzla: że co, jak, hola, hola a jak bez hosta pośredniczącego sięgniesz do routera za natem? k---a magią! kto ma publiczny ip, ziooom, może w Polsce A takie rzeczy, nie wiem - ale u nas nie uświadczysz ( ͡°͜ʖ͡°)
Dodatkowy bonus z takiego rozwiązania jest taki, że po połączeniu z dowolnym wifi i połączeniu się z tym vpnem można bezpiecznie korzystać z internetu, bo wasze urządzenie będzie tak
a jak bez hosta pośredniczącego sięgniesz do routera za natem? k---a magią!
kto ma publiczny ip, ziooom, może w Polsce A takie rzeczy, nie wiem - ale u nas nie uświadczysz ( ͡°͜ʖ͡°)
ja w 'Polsce B' dostałem od swojego lokalnego dostawcy publiczne i stałe IP za 5 zł / m-c, w osiedlowych sieciach można się spróbować dogadać z adminem, żeby otworzył jakiś port na świat i tak
zapuszkowane dekle nie zawodzą, tym razem babcia została pozbawiona obiadu, obiad dalo się dostarczyc tylko samochodem, tylko wybraną trasą [smuteczek] #poznan
Mega udany debiut, nie mogłem zrobić nic lepiej, nie mogłem być tego dnia wyżej, sprawiedliwie oceniony. Życiowa forma, waga 6kg większa niż 1,5 roku temu, czyli 4kg czystej masy mięśniowej dobudowane rocznie uśredniając.
Mając router na stałe działający w Polsce możecie zainstalować na nim openwrt / Gargoyle i uruchomić na nim usługę #openvpn, wygenerować, certyfikat dla urządzenia, z którego chcecie korzystać zagranico, zainstalować klienta openvpn na tym urządzeniu i zapakować tam wygenerowany certyfikat. Dodatkowy bonus z takiego rozwiązania jest taki, że po połączeniu z dowolnym wifi i połączeniu się z tym vpnem można bezpiecznie korzystać z internetu, bo wasze urządzenie będzie tak jakby w 'waszej domowej sieci'. Przetestowałem na tych wakacjach, działa znakomicie z łączem w domu 50/6 MB, a więc stosunkowo słabym. Polecam ;)
https://www.pepper.pl/promocje/przenosny-mini-router-access-point-nexx-wt3020f-do-gniazdka-lub-na-usb-91510
11dolarów u chinola, procesor 600mhz, działa sprawnie, można pipka gsm podpiąć lub złapać sieć w hotelu z kabla/wifi.
a jak bez hosta pośredniczącego sięgniesz do routera za natem? k---a magią!
kto ma publiczny ip, ziooom, może w Polsce A takie rzeczy, nie wiem - ale u nas nie uświadczysz ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ja w 'Polsce B' dostałem od swojego lokalnego dostawcy publiczne i stałe IP za 5 zł / m-c, w osiedlowych sieciach można się spróbować dogadać z adminem, żeby otworzył jakiś port na świat i tak
@carbyne: (。◕‿‿◕。)