Wpis z mikrobloga

Do wczorajszej w Jacksonville na Florydzie strzelaniny doszło w strefie wolnej od broni.

Possession of a weapon, even if legally carried (except by law enforcement officers) is absolutely prohibited on Landing property

Link do regulaminu: https://www.jacksonvillelanding.com/rules-of-conduct/

Źródło: https://www.facebook.com/hoplofobia/photos/a.465919416866801/1770797309712332/?type=3

#usa #gunfreezones #bron #bekazlewactwa
Pobierz L3stko - Do wczorajszej w Jacksonville na Florydzie strzelaniny doszło w strefie woln...
źródło: comment_aRJT3lZLIjaEeeND85gCecfGooSQL9aS.jpg
  • 21
@CzaryMarek:
No no, kulturę posiadania samochodów widać codziennie na składankach typu "Polskie Drogi".
To może skoro mimo tej kultury samochodowej mamy codziennie wypadki i ofiary a nie mamy strzelanin -- to może jednak kultura posiadani broni jest?
Albo problem leży w ludziach a nie samym przedmiocie?
@Polinik: Dlatego, że ludzie są jacy są, to ograniczenia na dostęp do broni też muszą być jakie są.
"Ponieważ ludzie są nierozsądni, impulsywni, ulegają łatwo emocjom, popełniają błędy, to poszerzmy dostęp do broni, żeby ich błędy, impulsywność, głupota i zło mogło generować większe szkody".
@CzaryMarek: A ta sama impulsywność, błędy, głupota, zło i uleganie emocjom, przez które ginie kilkadziesiąt razy więcej osób niż od broni to już nie jest argument za ograniczeniem dostępności samochodów? :DDD

Ale hipokryta. :DDD

I czemu te ograniczenia nie dały rady zapobiec temu atakowi? ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Czyżby były nieskuteczne?
@Polinik: Czemu hipokryta? Ja akurat uważam, że tak. Zdobycie prawa jazdy / samochodu jest za proste i zgadzam się, że to jest absurd, żeby 3000 osób rocznie ginęło i 60 tysięcy było rannych w wypadkach drogowych w Polsce.
Tylko, że nikt w Polsce nie postuluje żeby prawo jazdy każdy dostawał w okazji 18 urodzin, tylko trzeba skończyć wielomiesięczny kurs, zdać 2 egzaminy i przejść testy medyczne.
A na drogach są ograniczenia
@CzaryMarek:
Bo stosujesz różne miary do analogicznych zjawisk.
Rocznie ginie kilka tysięcy osób, dziesiątki tysięcy ranne?
"Nie, no spoko, są dwa egzaminy, kurs, ograniczenia prędkości, kamery i fotoradary, więc wszystko jest ok"

Rocznie ginie dziesiątki razy mniej osób od broni palnej?"
"Hurr durr, zakazać całkowicie, bo ludzie są impulsywni, źli, głupi, błądzą i ulegają emocjom!".
I jakoś całkowicie udaje Ci się nie zauważyć, że zazwyczaj ludzie giną z broni palnej w
@Polinik: To pytam po raz kolejny, kiedy doszło do masakry z udziałem broni palnej w Polsce? Obojętnie czy w miejscu gdzie można ją wnosić, czy gdzie nie można jej wnosić.

Problemem w USA, nie jest to, że gdzieś można, a gdzieś nie można wnosić, tylko to jak łatwo można tę broń zdobyć. A zdobycie jej w USA jest banalne, w porównaniu z Polską, czy jakimkolwiek innym krajem Europy.

Jak się nie
To pytam po raz kolejny, kiedy doszło do masakry z udziałem broni palnej w Polsce? Obojętnie czy w miejscu gdzie można ją wnosić, czy gdzie nie można jej wnosić.

@CzaryMarek:
No właśnie nie doszło, mimo, że rzekomo jesteśmy źli, głupi, nierozsądni, impulsywni, ulegamy łatwo emocjom, popełniamy błędy a dostęp do broni mamy na takim samym poziomie jak do prowadzenia pojazdów.
A mimo to należy całkowicie i do końca zakazać posiadania. Bo
@Polinik: Słowo klucz "nożowników".

Co najmniej dziesięciu mężczyzn, którzy wtargnęli na stację w sobotę wieczorem atakowało przypadkowych ludzi. Według lokalnych mediów byli ubrani w mundury. (http://www.tvn24.pl)

Co najmniej10 nożowników zabiło 33 osoby... To teraz sobie wyobraź ile byłoby ofiar, gdyby byli wyposażeni w AR-15 każdy.

Jeszcze nie dochodzi, dlatego, że nie ma u nas presji na posiadanie broni, mało osób chce mieć broń, ale jeszcze trochę takiego dostępu
Z mojego doświadczenie też, ludzie interesujący się bronią, pozujący z bronią, na ogół mają gigantyczne kompleksy, albo ofiary gnębienia w szkole, albo w życiu nie poszło (brzydka żona, słabe zarobki, niski status społeczny), albo wątła postura i kompleksy próbują leczyć zdjęciami z karabinem.

@CzaryMarek: O kurde, jaki anegdotyczny projekcjo-chochoł, nie mam pytań.
Z mojego doświadczenie też, ludzie interesujący się bronią, pozujący z bronią, na ogół mają gigantyczne kompleksy, albo ofiary gnębienia w szkole, albo w życiu nie poszło (brzydka żona, słabe zarobki, niski status społeczny), albo wątła postura i kompleksy próbują leczyć zdjęciami z karabinem.

@CzaryMarek:
:DDD
Ale stawianie chochoła.... :DDD
Mogłeś mówić, że masz jakieś osobiste urazy i kompleksy, bo Ci kiedyś jakiś posiadacz broni uraził ambicję, to bym nie marnował czasu
@CzaryMarek: Zabolało, to używanie tego typu argumentacji pozamerytorycznej. Chcesz szybkiego obalenia Twego algorytmu za pomocą kolejnego stereotypu? Służę uprzejmie. W kołach łowieckich ponoć sami politycy, lekarze, zasłużeni i inni lokalni prominenci. Pasują owi posiadacze broni do Twojej charakterystyki?
@avltree: Ja mówię o swoim doświadczeniu ze strzelnicami i kolegami z dawnych lat, którzy teraz pozują z AK 47, chodzą na ASG, paradują w wojskowych mundurach itd.
Nie badałem tego zjawiska, ale na podstawie swoich niereprezentatywnych doświadczeń wyciągam takie wnioski, że coś w tym musi być, że ludzie którzy zawsze żyli zajebiście i mieli świetne perspektywy na przyszłość, zajmują się czymś innym, a ludzie z pewnymi problemami cały czas pozują na