Wpis z mikrobloga

12 wad pociągów, które sprawiają, że wolę jeździć samochodem

Kocham kolejowy system rezerwacyjny, jest tak przestarzały jak mentalność tej całej kolei. System potrafi płatać wspaniałe figle podróżującym. Na przykład zasada wypełniania wagonów. Jest pusty wagon? Nic nie szkodzi, zapakujmy jedyną czwórkę podróżujących do pierwszego przedziału, a to, że pozostałe są puste? System nie musi o tym wiedzieć. Wyszukiwanie przejazdów też działa przezabawnie – wpisujesz dajmy na to Wrocław a tu wyskakuje Ci 10 nazw stacji, których nie znasz a Ty szukasz, która jest ta ta najważniejsza. Priorytetem powinna być stacja główna a dopiero potem te inne. Z pozdrowieniami dla Łodzi, gdzie Łódź Fabryczna to ta główna stacja. Ale skąd ja mam to wiedzieć? O Łodzi wiem tyle, że jest tam ulica Piotrkowska.

#motoryzacja #samochody #kolej #pociagi #felieton #mirkoreklama
francuskie - 12 wad pociągów, które sprawiają, że wolę jeździć samochodem

Kocham k...

źródło: comment_eXJtNWESqoTvHHy0mESUResDB2i1ydoJ.jpg

Pobierz
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 7
@francuskie: Czy na pewno dla Łodzi główna stacja to Fabryczna? Jeszcze do niedawna mimo istnienia tej stacji jak się nie mylę inna stacja była ważniejszą szczególnie że to jest Ślepa stacja

Edit chyba Widzew ma podobne jak nie większe znaczenie
  • Odpowiedz
@francuskie: serio denerwuje cię to że w jednym mieście jest kilka stacji? Artykuł trochę pisany na siłę i skierowany do narzekaczy, bo część z sytuacji wymienionych nie zdaża się już zbyt często. A ten tekst o zasadności istnienia pierwszej klasy... Ogólnie lubię was poczytać, ale to faktycznie nadaje się do zakopania.
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 6
@francuskie: ale #!$%@?, chłopie właśnie wracam pociągiem z wakacji.
Bilety przez SkyCash, cały przedział w jedną i w drugą dla siebie, pomimo że to sezonowe połączenie z Łebą

Tak naciągany artykuł, że ja #!$%@?
  • Odpowiedz
@francuskie: 1. Opóźnienia to wina wielu czynników - jednym z głównych jest długi czas wsiadania ludzi do pociągu. Pociąg relacji Wawa Wsch - Szklarska Poręba "Śnieżka" na stacji Warszawa Centr. ma tylko 5 minut postoju na stacji (bardzo mało, wina PLK) na dodatek ludzie zazwyczaj nie zamykają za sobą drzwi przez co konduktor musi przebiec cały peron aby je pozamykać, co zajmuje jeszcze więcej czasu.

2. Zapach jest spodowodowany tym, że ludzie się nie myją i smród zostaję na fotelach. Wszystkie pociągi są codziennie sprzątane (odkurzanie, wymiana worków na śmieci i czyszczenie toalet itp.) w godzinach nocnych lub porannych. Niestety, fotele nie są codziennie prane bo wymagało by to zbyt wiele czasu i nie zdążyły by wyschnąć do czasu odjazdu pociągu ze stacji początkowej.

5. W pociągach pendolino (tylko tam jest strefa ciszy), można poprosić kierownika, aby ściszył nagłośnienie na jeden wagon. Wystarczy podejść i
  • Odpowiedz
@francuskie: gówno wiesz, gówno widziałeś - teraz dość często jeżdżę pociągami i gwarantuję ci, że chyba tylko z 12 się zgadzam (nie udało mi się ani razu z Wifi w PKP połączyć, choć było widoczne).
  • Odpowiedz
Wyszukiwanie przejazdów też działa przezabawnie – wpisujesz dajmy na to Wrocław a tu wyskakuje Ci 10 nazw stacji, których nie znasz a Ty szukasz, która jest ta ta najważniejsza. Priorytetem powinna być stacja główna a dopiero potem te inne. Z pozdrowieniami dla Łodzi, gdzie Łódź Fabryczna to ta główna stacja. Ale skąd ja mam to wiedzieć? O Łodzi wiem tyle, że jest tam ulica Piotrkowska.

@francuskie: Jestes upośledzony?
  • Odpowiedz
1. Opóźnienia to wina wielu czynników - jednym z głównych jest długi czas wsiadania ludzi do pociągu. Pociąg relacji Wawa Wsch - Szklarska Poręba "Śnieżka" na stacji Warszawa Centr. ma tylko 5 minut postoju na stacji (bardzo mało, wina PLK) na dodatek ludzie zazwyczaj nie zamykają za sobą drzwi przez co konduktor musi przebiec cały peron aby je pozamykać, co zajmuje jeszcze więcej czasu.

6. Jeżeli pociąg stoi w szczerym polu to
  • Odpowiedz
@nietosamo: W sumie po części można się zgodzić z niektórymi stacjami, ale nie kurde we Wrocławiu xDD

Dla przykładu na śląsku bywają takie stacje, które są tak blisko siebie że nawet automat mówiący o następnej stacji najpierw powie "zbliżamy się do stacji..." niż "następna stacja: " xDDD Np. ze stacji Będzin Miasto do kolejnej w stronę Katowic stacji Będzin szybciej dojedziesz rowerem niż by się miał pociąg rozpędzić.
  • Odpowiedz