Elo telewizorowe świry ( ͡°͜ʖ͡°) Czy jest tu ktoś w stanie doradzić mi co do zakupu telewizora? Budżet mam ok 3500 zł. TV ma mieć 4K, sensowny HDR, niski input lag, będzie używany w 95% do grania na PS4 PRO, a później na kolejnym PS (reszta to oglądanie filmów od czasu do czasu), siedzę na wprost tv, nigdy po kątem, podobno matryca VA jest najlepsza, do tego chyba powinien mieć 120 Hz. Chyba dobrze też by było jakby tych nitów bodajże miał ok 1000, żeby HDR miał sens. Rozmiar jaki mnie interesuje to 43-49 cali, siedzę albo 2m przed tv, albo jeśli będzie większy mogę siedzieć na łóżku jakies 4m od tv. Mnie już głowa boli od oglądania tych telewizorów...
Czytałem test na hdtvpolska i tam właśnie te upłynniacze się świetnie spisują bo input lag z nimi wychodzi jakies 21 ms. No i tam w komentarzach pisali na bazie innych testów o tej matrycy i 8bit.
@JEST-SUPER: No Samsung miewał w przeszłości do mieszania z matrycami, ale nigdy w tym zakresie. Powoływanie się na displayspecifications jako turbo naukowego źródła to, hm, marny pomysł ( ͡°͜ʖ͡°)
Jak chcesz 120Hz, to w roku 2018 zostają tylko Philips 49PUS8303 (IPS+NanoCell), Sony KD49XF8505 (jak znam Sony, to pewnie też IPS - ale z tym modelem w tym rozmiarze nie miałem jeszcze styczności), no i
@JEST-SUPER: No to w tej przekątnej zostaje Samsung 60Hz na VA, albo bawisz się w archeologa i przeszukujesz sklepy w poszukiwaniu ubiegłorocznego QE49Q7F, albo Sony KD49XE9005 - ale te dwa modele będą na pewno miały znacznie wyższego input laga w trybie z upłynniaczem.
Mozesz rozwazyc jeszcze philips momentum 43 cale( w internecie są jego testy) bez wbudowanego dekodera tv, ale za to ma swietne parametry, kolory DCI P3 kontrast dla sdr 4000:1i hdr 1000.Bez problemu mozez dokupic dekoder DVB-T albo podlaczyc jakiegos STB. Moim zdaniem do pc i konsoli najlepszy wybor do 3k
@impact18: Kupiłem ;) Generalnie to chyba wszystko spoko, ja jakiejś mega różnicy na ps4 pro nie widzę, film w 4K z HDR na razie oglądałem tylko jeden i wyglądał kozacko, tam było widać bardzo dużą różnicę, między FHD, a 4K, w jasnych scenach HDR robił wrażenie. W grach jasne elementy też dają mocno po oczach i fajnie to wygląda. Może ja miałem zbyt dużo oczekiwania i dlatego nie siedzę z
@JEST-SUPER: no właśnie ja już kupiłem miesiąc temu tylko, że wersje 65 calowa. W domu sprawdzę ba ile mam uplynniacz ale w gowie te smugi widoczne są przy mocnym ruszaniu na boki.
@impact18: Domyślnie jest włączony na 10/10, więc jeśli nic nie zmieniałeś albo nie wyłączałeś trybu gry, to masz to tak ustawione ;) Ja jeszcze w AC Origins grałem z tym i tak samo się to rozmazuje. Teraz sobie jakiś filmik oglądałem i tam jest tak, że redukcja drgań (to niżej), jest do gier, które mają 30 fps, a redukcja rozmycia (to wyżej, mogłem popieprzyć nazwy :P) jest do gier, które
#ps4 #gry #telewizory #pcmasterrace (może się tam orientują) #technologia
Czytałem test na hdtvpolska i tam właśnie te upłynniacze się świetnie spisują bo input lag z nimi wychodzi jakies 21 ms. No i tam w komentarzach pisali na bazie innych testów o tej matrycy i 8bit.
Link: https://hdtvpolska.com/samsung-nu8002-nu8042-nu8072-test-telewizor-lcd-ultra-hd-z-hdr-2018-i-systemem-tizen/
Jak chcesz 120Hz, to w roku 2018 zostają tylko Philips 49PUS8303 (IPS+NanoCell), Sony KD49XF8505 (jak znam Sony, to pewnie też IPS - ale z tym modelem w tym rozmiarze nie miałem jeszcze styczności), no i
Bo w sumie ten samsung 8072 55 cali ma dobra cenę ;)