Wpis z mikrobloga

• 142
@wojna_idei Największym wrogiem Kościoła w Polsce jest sam kościół. Smutna prawda, żaden antyklerykał nie zrobił tyle złego co "nadgorliwi" księża.
  • Odpowiedz
@wojna_idei: „serdeczna prośba (...) rada obciąża rodzinę (...) swoich zobowiązań (...) utrzymanie kościoła (...) jest obowiązkiem (...)Bóg zapłać!”

Marzę o tym, żeby dostać taki świstek. Napisałbym im szczerą odpowiedź wraz z wlasnymi wyliczeniami.
  • Odpowiedz
@zolwixx:

to jest "Serdeczna Prośba" a nie "Wezwanie do zapłaty", tak że ten, jak ktoś się tam czuje, to tego.

Rzeczywiście, bardzo subtelna prośba:

Utrzymanie kościoła parafialnego jest obowiązkiem każdej rodziny
  • Odpowiedz
@zolwixx: O intencji pisma nie stanowi tytuł, a treść. To, że nazwiesz listę zakupów książką, nie czyni jej nią ¯_(ツ)_/¯

@wojna_idei: Pokazałem paru znajomym (wierzącym) to zdjęcie, bo sam nie mogłem w nie uwierzyć i każdy jednogłośnie uznał, że to jakaś kpina i że zarządca parafii, w której ludzie otrzymali to pismo ładnie mówiąc nie jest najlepszy :)
  • Odpowiedz
@zolwixx: Niestety nie mam na tyle wiedzy odnośnie kk i jego planu biznesowego, żeby rozmawiać o jego umiejętności zarządzania pieniędzmi ( ͡° ʖ̯ ͡°)

Uznałem jednak, że warto wypowiedzieć się w temacie samego pisma, ponieważ jako-takie doświadczenie z budżetówki mam. Jeśli przychodził do urzędu wniosek o X, ale w treści o X nie było mowy, ale o procedurze Y to w 99,9% po telefonie wnioskodawca przyznaje
  • Odpowiedz
@Tichyplusn: zgadzam się. ja jednak należę do tych upartych, co to telemarketer dzwoni i mówi "wygrał pan", a ja "to proszę przysłać", "ale...", a ja "ale jakie ale, wygrałem :D". I tak, zgadzam się, że księża sami się tym kopią, w szczególności jak nie znają swoich parafian, nie wiedzą ilu jest wierzących, oczekiwania finansowe mają i wysyłają wezwania do zapłaty :D
  • Odpowiedz