Wpis z mikrobloga

Dzwonią do mnie w sprawie "garnków". Pociągnąłem telemarketerkę za język. Powiedziała, że nie wie, z jakiej firmy dzwoni i gdzie się ta firma znajduje. Podała mi do kontaktu jedynie jeden numer: 703 303 303. Zadzwoniłem do mojego operatora (nju mobile) i dowiedziałem się, że firma to Eco-Vital sp. z o.o. sp. k., a numer jest premium (płaci się ekstra za połączenie).

Numer według nich został wylosowany. To niemożliwe. Telemarketerka pytała, czy jestem z Kruszwicy, a od dawna tam nie mieszkam, natomiast tam mam adres zameldowania i na ten adres biorę wszystkie umowy (telco, banki itp.).

Bardzo pilnuję zgód marketingowych - w umowach nie wyrażam na nie zgody. Jak dobrać się gnojkom do tyłka? Gdzie mogę złożyć na nich skargę?

#rodo #prywatnosc @niebezpiecznik-pl
  • 26
Numer według nich został wylosowany. To niemożliwe.

@byisk: Nie żebym ich bronił, no ale w zasadzie skąd ta pewność, że nie został wylosowany? Przecież technicznie jest to możliwe, choć fakt - działających numerów będzie pewnie kilkanaście/kilkadziesiąt milionów w Polsce. Nie wiadomo jednak przecież, od jakiego numeru zaczęło się losowanie, może akurat Twój numer został wylosowany jako pierwszy (albo drugi/pięćdziesiąty/tysięczny). Jak zatem udowodnić, że mimo wszystko numer pochodzi z bazy? W Twoim
@matix21: Do mnie też dzwonią, że niby wylosowali ale zapraszają mnie na pokaz w mojej miejscowości. Dodam, że to jest mała miejscowość (30k) więc szansa na wylosowanie numeru i zgadnięcie miejscowości jest znikoma. Poza tym jakby faktycznie losowali to by pytali gdzie mieszkam. Jaki jest sens w strzelaniu na oślep nazwami miast?
@pietro137: Ja wiem, ze raczej jakaś baza istnieje i to wcale nie jest losowanie. Ale na ich miejscu gdybym chciał się dowiedzieć gdzie ktoś mieszka, to tez bym strzelał różnymi miejscowościami, bo to pokazuje ze coś wiem. Nawet jeśli te informacje są błędne to zwiększam zaufanie i być może ktoś chętniej mi powie gdzie tak naprawdę mieszka.
Nie mniej jednak chodziło mi o to, ze w sumie nie można mieć 100%
@matix21: Ciężko mi się zgodzić bo ostatnia rozmowa wyglądała mniej więcej tak: "... chcielibyśmy Pana zaprosić do miejscowości w pobliżu której Pan mieszka...". Dla mnie to jest czysty dowód na kłamstwo z ich strony.
@matix21: dzwonienie z ofertą na losowe numery jest niedozwolone, koniec i kropka. Nie masz zgody na przedstawienie oferty = nie masz prawa dzwonić. Telefon w sprawie uzyskania zgody również jest niedozwolony. Nie ma także znaczenia, że jestem przesiębiorcą a mój numer jest na stronie lub w innym publicznym miejscu. Mogę go nawet wsadzić na bilbordy w 100 miastach Polski i nadal bez posiadania zgody nikt nie ma prawa przedstawiać mi oferty