Wpis z mikrobloga

@borrow: gotujesz brokuł, świeży lib mrożone różyczki, ugotowany rozdrabniasz na drobny mak nożem, na patelni na masełku podsmażasz posiekany czosnek, wrzucasz na to posiekanego brokuła, mieszasz, dolewasz z 1/3 szkl. wody, mieszasz, woda odparuje; bierzesz śmietanę 18%, hartujesz, czyli wrzucasz do niej łyżkę papki z patelni, potem stopniowo śmietana na patelnię, mieszasz; potem przyprawiasz - ja daję sól, pieprz, czosnek i ostra paprykę, mieszasz, dodajesz kanapkowy serek śmietankowy, jak almette,
  • Odpowiedz
@aloszkaniechbedzie: Ja polecam Ci pesto brokułowe. Szybki i pyszny dodatek do pełnoziarnistego makaronu. Na samym początku dzielisz brokuła na różyczki, a łodygę obierasz z twardej skórki i kroisz na cienkie plasterki. Zagotowujesz wodę z odrobiną soli i gdy zacznie się gotować, wrzucasz brokuła. Gdy woda zagotuje się ponownie, trzymasz go jeszcze przez 3 minuty. Potem odcedzasz i przelewasz zimną wodą, by nie stracił pięknego koloru. Szklankę migdałów (bez skóry) prażysz
  • Odpowiedz