Wpis z mikrobloga

Pamietajcie! Jesli sprzedawca ma w opcjach wysylke listem ekonomicznym (przesylka nierejestrowana) to i tak odpowiada za jej doreczenie do czasu, az przesylka dotrze do waszych rak. Innymi slowy - pisanie - wysylam na odpowiedzialnosc kupujacego (listem ekonomicznym) jest niezgodna z obowiazujacym prawem.

https://webinsider.pl/przesylka-listem-zwyklym-na-odpowiedzialnosc-kupujacego/
https://www.legalniewsieci.pl/aktualnosci/list-ekonomiczny-i-odpowiedzialnosc-sprzedawcy
http://doradcawbiznesie.pl/blog/2-Prawo-w-biznesie/150-odpowiedzialnosc-za-towar-wyslany-konsumentowi-listem-zwyklym.html

#allegro #kurier #prawo #prawokonsumenckie #zakupy #januszebiznesu #kupujzwykopem #porady #poradnia #alledrogo #ciekawostki
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@fegwegw: Przeczytaj artykuly. Wlasciwie to wiekszy problem sprzedawcy, nie Twoj, dlatego ja sprzedajac najzwyczajniej nie oferowalbym takiej opcji. Taki sprzedawca musi Ci udowodnic, ze klamiesz - a jak to zrobi? Wytoczy Ci proces? A jak nie wytoczy to racja lezy po Twojej stronie, bo albo nie wyslal, albo paczka zaginela. W ktorymkolwiek z wypadkow musi wyslac jeszcze raz/dostarczyc przedmiot. Najlepiej zawsze placcie karta - mozna skorzystac na opcji chargeback.
  • Odpowiedz
@saczuser: Ja to jako kupujący nie wybrałbym nawet takiej opcji, bo skoro takie paczki są nierejstrowane i jest duże ryzyko zgubienia to po co robić nie potrzebne problemy, tu chodzi raczej o czas doręczenia a nie robienie nie potrzebnych problemów, trzeba mieć też świadomość tego jako kupujący że ta opcja dostawy nie jest pewna.
  • Odpowiedz
@KARTONEL2: Masz racje, ale nie o to mi dokladnie chodzilo. Troche cwaniackie zaslanianie sie "za nejerejestrowana odpowiada kupujacy" kiedy nie jest to zgodne z prawem. To po co oferowac taka wysylke: Juz mowie: zeby znalezc sie wyzej na liscie "najtansze + przesylka". I tak, rozumiem, ze prowadzenie biznesu w PL jest trudne i wymaga wiele poswiecen, ale to jest tania zagrywka wielu sprzedajacych. Choci o to zeby, jesli ktos sie
  • Odpowiedz
@saczuser: No tak pełna zgoda, ja miałem taką kiedyś sytuacje, wystawiłem produkt i przypadkowo dałem właśnie list ekonomiczny, wysłałem kurierem bo kto będzie się listem bawił, gość do mnie dzwoni że Panie miało być listem ja za kuriera nie płaciłem, nawet nie popatrzył że koszt wysyłki jest taki sam jak miał być.
  • Odpowiedz
@pogas: No wiesz, nie dla wszystkich to oczywiste i nie kazdy musi o tym wiedziec - przeciez nie rodzisz sie z taka wiedza. Zdrowy rozsadek to podpowiada, ale sam przyznasz ze nie zawsze przepisy sa zdroworozsadkowe.
  • Odpowiedz
@KARTONEL2: jakie ryzyko zgubienia???? Paczki z Chin nierejestrowane dochodzą po dwóch miechach i się nie gubią, a z Polski nagle giną.
Nierejestrowane z Polski idą tyle co rejestrowane.
  • Odpowiedz
@KARTONEL2: @Matpiotr: No ja juz sporo z Chin zamowilem i tylko jedna przesylka nie doszla - sprzedawca twierdzi ze wyslal. Mniejsza o to bo bez problemu zwrocil pieniadze, tylko napisal ze ma nadzieje, ze zaplace jak dojdzie - watpie ze dojdzie, ale oczywiscie jesli tak, to zaplace.

Tak, nie da sie praktycznie okreslic co jest grane z paczka, ale w dalszym ciagu to nie jest problem kupujacego. Z
  • Odpowiedz