Wpis z mikrobloga

@htfhere: To masz raczej dwie opcje.

1. Stawiając instancję projektu stawiasz czystą bazę (zwykle migracje) i ewentualnie ładujesz jakieś dane, jeśli masz taką potrzebę.
2. Budujesz sobie obrazy bazy juz z danymi. Wtedy przy zmianach w strukturze bazy trzeba budować nowe obrazy i dystrybuować w zespole.

U mnie w robo mamy dystrybucję takich obrazów z danymi w bazie i obrazów ElasticSearcha ze zbudowanymi indeksami tak, że te obrazy sobie odpowiadają wersjami.
a później jak masz zmiany na schemacie?

@PanWitold: To już ogarniam z poziomu aplikacji. Umieszczam zmiany w osobnych plikach i przy starcie aplikacji sprawdzam, czy są nowe pliku do puszczenia w bazie i je puszczam. To gwarantuje spójność nawet na devie. EDIT: to jest fajne, bo jak robisz zmianę, to w commicie razem z kodem masz też plik do zmiany w bazie - wszystko spójne.
@vayana: dokładnie, docker z bazą to tylko czysta instancja (o ile jest sens w ogóle trzymać to w dockerze), a odpowiedzialność za schemat jest w aplikacji która z niej korzysta (np. flyway, liquibase)
no ale masz rozdzieloną odpowiedzialność, dlaczego w takim razie inicjalizacja bazy nie jest też w aplikacji?

@PanWitold: Poprzez inicjalizację rozumiem stworzenie bazy i zainstalowanie rozszerzeń (postgres). Efektem takiej inicjalizacji jest pusta baza i wtedy rzeczywiście struktura jest tworzona z poziomu aplikacji za mocą plików ze zmianami.
"DOCKERIZE IT ALL"

@PanWitold: xD Podoba mi się hasło. O żadnym "macie" nie ma mowy, w pracy jestem zwykłym klepaczem kodu, dockerem się zainteresowałem ostatnio w celach hobbystycznych :)
@ImReally: o dzięki, że to napisałeś, bo od kiedy sobie czytam o dockerze to z tyłu głowy mam pytanie
"czy to na pewno jest wartościowa wiedza?". Mówisz o niuansach do ogarnięcia, na chwilę obecną "liznąłem" takie tematy jak dockerfile, docker hub, networking, volumes, swarm, czy są jeszcze jakieś hasła, którymi się powinienem zainteresować?
Mówisz o niuansach do ogarnięcia, na chwilę obecną "liznąłem" takie tematy jak dockerfile, docker hub, networking, volumes, swarm, czy są jeszcze jakieś hasła, którymi się powinienem zainteresować?

@htfhere: docker-compose. tak naprawdę to trzeba dobrze kumać jak działają wolumeny, żeby sobie krzywdy nie zrobić, staram się doprowadzać konfigurację do momentu, gdy do odpalenia produkcyjnego wystarcza git clone i docker-compose up -d