Aktywne Wpisy
Szaupau +46
Kurcze, jestem naprawdę podekscytowany. W końcu, po wielu latach udało mi się w końcu osobiście trafić na Janusza OLX'a :)
#olx #januszebiznesu
#olx #januszebiznesu
źródło: temp_file1100655966298250018
Pobierz
pogop +95
źródło: temp_file200775059657132728
Pobierz

Zresztą, co to za różnica w tym przypadku czy baza jest "normalnie" czy w dockerze? Jakbyś to zrobił gdyby nie było dockera? Opisz szerzej problem.
@zakopiak: dev
1. Stawiając instancję projektu stawiasz czystą bazę (zwykle migracje) i ewentualnie ładujesz jakieś dane, jeśli masz taką potrzebę.
2. Budujesz sobie obrazy bazy juz z danymi. Wtedy przy zmianach w strukturze bazy trzeba budować nowe obrazy i dystrybuować w zespole.
U mnie w robo mamy dystrybucję takich obrazów z danymi w bazie i obrazów ElasticSearcha ze zbudowanymi indeksami tak, że te obrazy sobie odpowiadają wersjami.
@PanWitold: To już ogarniam z poziomu aplikacji. Umieszczam zmiany w osobnych plikach i przy starcie aplikacji sprawdzam, czy są nowe pliku do puszczenia w bazie i je puszczam. To gwarantuje spójność nawet na devie. EDIT: to jest fajne, bo jak robisz zmianę, to w commicie razem z kodem masz też plik do zmiany w bazie - wszystko spójne.
@htfhere: A w ogóle macie sens trzymania bazy w kontenerze? Czy robicie coś z cyklu "DOCKERIZE IT ALL"?
@PanWitold: Poprzez inicjalizację rozumiem stworzenie bazy i zainstalowanie rozszerzeń (postgres). Efektem takiej inicjalizacji jest pusta baza i wtedy rzeczywiście struktura jest tworzona z poziomu aplikacji za mocą plików ze zmianami.
@PanWitold: xD Podoba mi się hasło. O żadnym "macie" nie ma mowy, w pracy jestem zwykłym klepaczem kodu, dockerem się zainteresowałem ostatnio w celach hobbystycznych :)
@htfhere: Docker jest świetny. Używam go w kilku projektach produkcyjnie. Jest kilka niuansów do ogarnięcia, ale potrafi się odwdzięczyć.
"czy to na pewno jest wartościowa wiedza?". Mówisz o niuansach do ogarnięcia, na chwilę obecną "liznąłem" takie tematy jak dockerfile, docker hub, networking, volumes, swarm, czy są jeszcze jakieś hasła, którymi się powinienem zainteresować?
@htfhere: docker-compose. tak naprawdę to trzeba dobrze kumać jak działają wolumeny, żeby sobie krzywdy nie zrobić, staram się doprowadzać konfigurację do momentu, gdy do odpalenia produkcyjnego wystarcza git clone i docker-compose up -d