Wpis z mikrobloga

Nie mogę zrozumieć, jak wiele osób ma sprane mózgu i podąża za modą obrażania powstańców - wieloletnia propaganda i nagonka przynosi efekty.

Przekręca się to tak, jakby to powstańcy zniszczyli Warszawę i wybili warszawiaków, a nie Niemcy. Co to w ogóle za logika? Ktoś pakuje Ci się do domu, terroryzuje ci rodzine, a ty masz to akceptować i siedzieć cicho, bo ten ktoś może wkurzy się jeszcze bardziej?

Szanować należy heroizm i walkę tych ludzi - Zasadność i organizacja tego powstania to inna kwestia, ale nikt nie ma k---a prawa mówić, że powstańcy zniszczyli Warszawę.

#powstaniewarszawskie #warszawa
bohlen - Nie mogę zrozumieć, jak wiele osób ma sprane mózgu i podąża za modą obrażani...

źródło: comment_E0GV3qsNSdKEEaywM8kFKmRYCQ30tay8.jpg

Pobierz
  • 40
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@bohlen: Widzisz bo to nie chodzi o to ze Powstanie bylo tylko o to ze jest, w Polsce obecnie trwa propagandowa wojna, ktora ma na celu nauczyc spoleczenstwo ze w Warszawie bylo tylko jedno Powstanie ktore nalezy czcic z szacunkiem o godnoscia. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@szeryfe

No bo przecież powstańcy wiedzieli że zginą, Niemcy przekroczą kolejna granicę

i będą masowo mordować ludzi, a ruscy

A to oni sami nie wiedzieli ile mają broni? Albo nie napatrzeli się jak Niemcy się rozprawiali z gettem?
  • Odpowiedz
@Za_jakie_grzechy A to oni sami nie wiedzieli ile mają broni? Albo nie napatrzeli się jak Niemcy się rozprawiali z gettem?

W sumie to nie wiedzieli :D
To była już inna sytuacja i pewnie nie sądzili że do walk zostaną ściągnięte dodatkowe siły zanim ruscy stwierdza że opłaca im się do miasta wkroczyć.
  • Odpowiedz
@bohlen: Właśnie nie, heroizm można szanować jak jest przemyślany, zaś szanować bezmyślność?

Rozumiem tych ludzi, to w jakiej byli sytuacji, nie wiem jacy kretyni większość odpowiedzialności przerzucają na powstańców, bo wiadomo, że główna wina zniszczenia Warszawy leży po stronie tych którzy ją zniszczyli. Co nie zmienia faktu, że wedle wielu ludzi straceńcza walka, kompletnie nieprzemyślana, z myśleniem typu może zdarzy się cud IMHO nie zasługuje na szacunek. Po co pielęgnować
  • Odpowiedz
  • 2
@bohlen Komunistyczna propaganda zbiera żniwo... To samo powtarzał brat mojego dziadka, zagorzały komunista i oddany służbista PRL "powstańcy psychopaci, s---------o, hurr durr".
Został mi po nim mundur i te słowa, a właściwie brednie.
Teraz łatwo się komentuje siedząc w ciepłym kącie przy komputerze, ale wtedy zgnębieni przez okupanta ludzie mieli dość i chcieli walczyć. Za wolność, z chęci zemsty...
Zasadność i organizacja to jedno, ale ja rozumiem motywację powstańców, a tak
S-Type - @bohlen Komunistyczna propaganda zbiera żniwo... To samo powtarzał brat moje...

źródło: comment_3FS4V6adNHJAXyi6tlE3pZBu5eVaK9uK.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 2
@bohlen propsy Mirku, wszedłem przed snem na Mirko i jak czytam te wysrywy to niedobrze mi się robi. Mirki tak gadają na Januszy, a sami są nie lepsi, specjaliści od wszystkiego. Łatwo oceniać z ciepłej piwnicy po 70 latach. Nie nam to oceniać, a niezależnie od poglądu na temat powstania, powstańcom należy się pamięć i ta minuta raz w roku bardzo dużo dla nich znaczy i powinna też dla każdego Polaka.
  • Odpowiedz
@bohlen: Serio wysłanie cywilów bez broni na dobrze wyszkolone wojsko niemieckie miało szanse na wyzwolenie Warszawy? AK była armią tylko z nazwy. Zaledwie 10% posiadało b--ń. Co to za wojsko bez karabinów, czołgów, artylerii? Nawet Anders krytykował ten pomysł.

Prawdziwa partyzantka była w Jugosławii. Weterani wojny w Hiszpanii, dobrze uzbrojeni, liczni, znający teren, zdobywający wrogie magazyny amunicyjne, cieszący się popularnością wśród lokalnej ludności, z wysokim morale, przebijający się z okrążeń,
  • Odpowiedz
@szeryfe Co niby im się bardziej opłacało niż całkowite zdekonspirowanie kilkunastotysięcznej, wrogiej dla nich siły zbrojnej, a zarazem nielicznych elit jakie ten kraj jeszcze posiadał, a następnie ich wyrżniecię przez kogoś innego?
  • Odpowiedz
@Za_jakie_grzechy no i dochodzisz do punktu o którym mówię, znając historię i cynizm wszystkich stron łatwo wyrokować, a wtedy żołnierze biorący udział w Burzy też nie zakładali że nie tylko nie pozwoli im się walczyć u boku sprzymierzonych, ale duże szczęście będą mieć jak skończy się na rozbrojeniu.
  • Odpowiedz
Szanować należy heroizm i walkę tych ludzi - Zasadność i organizacja tego powstania to inna kwestia, ale nikt nie ma k---a prawa mówić, że powstańcy zniszczyli Warszawę.

@bohlen: amen
  • Odpowiedz
@szeryfe Bo może do końca świadome, zwłaszcza że było im wmawiane, że to potrwa kilka dni, ale było.
Piszesz, że nie wiedzieli ile mają broni? Przecież nawet jeśli przyjęli najbardziej optymistyczny scenariusz, musieli sobie zdawać sprawę że mają jej dużo mniej niż wojsko, nie mówiąc już o przeszkoleniu ani o całej logistyce, lekach, itp.

A na okrucieństwa Niemców się napatrzyli az za dużo, więc również nie można mówić że to nie
  • Odpowiedz