Aktywne Wpisy
Wrrronika +18
Kiedyś byłam w stanie pisać z ludźmi przez 6-7 godzin dziennie.
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
Na przerwach, po szkole, w trakcie odrabiania lekcji, a potem jeszcze przed snem rozmawiać przez kilka godzin, przez telefon.
Teraz mam problem nawet by odpisać swoim przyjaciołom.
Nie wiem z czego to wynika, ale chciałabym by wróciła mi energia i chęć do rozmów, bo zawsze to lubiłam. Głównie przez ciekawość do świata. Rozmowy z ludźmi pozwolily mi wyjsc z cynizmu i zrozumiec, ze
wfyokyga +23
Giga dziura, nie wiem czy legit bo się mnie nie chce tego sprawdzać
- #gimboateizm
- jesteś leniwy, bo nie chcesz chodzić do kościoła
- lewak
- to tylko metafora
- przyjdzie islam, to zobaczysz
- 99% Polaków to katolicy
- prawdziwy ateista nie wypowiada się na temat religii
- wśród murarzy też są pedofile
Tyle na szybko, prosiłbym o uzupełnienie listy.
#gimboateizm #bekazkatoli #ateizm #katolicyzm
XD
@AlvarezCasarez: Jaki masz na to dowód poza domysłami?
To nie wystarczy. Brak empirycznych dowodów dziś nie oznacza że nie istnieją poza naszym ograniczonym poznaniem, lub że nie
@UMBEMBA: Bo to podważa jego boskość. Co to za bóg który podkrada ludzkie mity, wykorzystuje daty innych świąt czy adaptuje obrzędy?
Idąc Twoją logiką to można wszystkiego dowieść. Także istnienia spidermana.
@Blaskun: O tym zapomniałem, dzięki za poszerzenie listy. XD
@przesympatyczny_pan: Hmm.. może wystarczy fakt, że Ci pierwsi bogowie zajmowali się właśnie takimi pierdołami jak ciskanie błyskawic?
Ludzki umysł od początku tak właśnie działał. Stawiał pytania i szukał odpowiedzi. Bogowie byli naturalnym etapem na braki w wiedzy.
Hmm taki sam jak ty stawiając swoją tezę "Poczekaj. Homo sapiens i jego cywilizacje od zawsze wierzyli w Boga/bóstwa"? ( ͡º ͜ʖ͡º)
Brak dowodu potwierdzającego tezę oznacza, że dana teza jest fałszywa do momentu aż owe dowody się pojawią i ktoś będzie wstanie ją udowodnić. Na tym prostym założeniu opiera się nauka. A jak sam wspomniałeś ateiści opierają się na nauce!!
Podsumowując - "imbryczek"
@puszkapandory: I jakie masz na to dowody, a nie na to że np. pierwsi ludzie doświadczyli empirycznie bóstwa i stąd wzięła się ich (udowodniona) jak na tamte czasy wiara?
Brak empirycznych dowodów dziś nie oznacza że nie
@AlvarezCasarez: Dokładnie. Czyli ty masz domysły, ja mam domysły. Zostaje status quo, i ten kto chce go zmienić musi przedstawić dowody. A brak na coś dowodów to nie dowód na brak.
Muszę stąd odejść, bo widzę coraz lepsze kwiatki.
Z perspektywy nauki jest tak, że twierdzenie musi mieć kryterium falsyfikalności, jak nie ma, to pozostaje poza jej
@Slonx: Zabawne że używasz pojęcia falsyfikacji bo wiąże się ono z problemem indukcji - brak empirycznych dowodów dziś nie oznacza że nie istnieją poza naszym ograniczonym poznaniem, lub że nie pojawią się w przyszłości. Podstawy krytycyzmu racjonalnego Poppera.
Zatem jedyne co możesz powiedzieć to że jest brak dowodów na istnienie Boga,
@Slonx: Oznacza tylko tyle, że dana hipoteza na daną chwilę nie jest prawdziwa. Inaczej wszystko z marszu było by uznane za prawdziwe
"że twierdzenie musi mieć kryterium falsyfikalności"
No i o tym pisałem - "nie da się dowieść nieprawdziwości rzeczy niefalsyfikowalnych," czytaj
@Slonx: Ale nawet nie do końca, bo zanim naukowiec czegoś dowiedzie, musi kierować się intuicją i wiarą że coś może być prawdziwe. Innymi słowy nie udowodnił jeszcze hipotezy Riemanna ale czuje że może być prawdziwa i drąży w tym kierunku szukając dowodów.