Aktywne Wpisy
Historycznygagatek +110
Wiecie co jest najgorsze? Chęć niesienia dobra w tym parszywym życiu i wielka, twarda pięść obcych ludzi na mojej gębie.
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Ponad miesiąc temu ogłosiłam DARMOWĄ wycieczkę ze mną jako przewodnikiem górskim. Wytyczyłam autorską trasę, wyszukałam sponsora, który przygotował dla każdego uczestnika upominek w ramach propagowania czystości na szlakach. Wszystko to jak krew w piach. Początkowo uczestników zgłosiło się ponad 15, liczyłam na fajną zabawę bo zgłosili się również dorośli z dziećmi. Uprzedzając pytania- wycieczka miała być darmowa bo celem była promocja regionu i historia miejsc zapomnianych w Górach Sowich.
Fajnie? NIC, K---A, BARDZIEJ MYLENGO. ¯\(ツ)/¯
Do
Thiocomaster +29
W moim przypadku jedyną możliwością jest wynajęcie mieszkania/pokoju. Chcę móc spokojnie żyć, bez imprez, mieć własny pokój, pracować i móc normalnie żyć.
1) Ile powinienem mieć odłożonych pieniędzy, aby przetrwać, zdążyć znaleźć lokum itd?
2) Jakie macie rady odnośnie szukania lokum albo współlokatorów?
3) Jak pracodawcy patrzą na developerów z niewielkim doświadczeniem komercyjnym (6 miesięcy)?
4) Czy firmy w Holandii biorą pod uwagę CV z niewypełniona lokalizacja, ale z adnotacja, że jest możliwość relokacji?
Niestety nie wiem w jakiej miejscowości dostanę pracę. Planuję zacząć szukać czegoś przed przyjazdem.
Nie mam samochodu.
Proszę was o rady mirki. Zdrowie mi się psuje i tylko w euro uda mi się jakos leczyć. Ze względu na zdrowie nie dam rady mieszkać pod jednym dachem z randomowymi sebkami co 2-3x w tygodniu piją albo cpaja.
#emigracja #holandia #pytanie #pytaniedoeksperta #pracait
Jeśli chodzi o wynajem, przygotuj się na kaucję plus np 2 miesiące na dzień dobry. Można szukać np. przez funda.nl, ale na pewno dobrą opcją są też grupy lokalne
Transport
CV wysylalam bedac w Polsce i mimo znajomosci niderlandzkiego, angielskiego i polskiego (oh, really?) zajelo mi to ponad 2 miesiace, a i tak uwazam, ze mialam szczescie.
Glownym problemem bylo to, ze czesto w ogloszeniu znajdziesz wzmianke typu “nie przyjmujemy CV z zagranicy/od osob, ktore mieszkaja dalej niz np. 30km od miejsca pracy” – obawiaja sie, ze jesli Cie przyjma, to nie dasz rady zalatwic szybko zakwaterowania. Ale wiadomo, sa wyjatki. W Holandii list motywacyjny liczy sie zazwyczaj bardziej niz CV. Dlatego ja zawsze wspominalam, ze jestem gotowa do wyjazdu w kazdej chwili i ze mimo, ze jestem w Polsce, na pewno szybko znajde jakies lokum w okolicach potencjalnego miejsca pracy. Jesli nie do konca spelniasz kryteria w opisie funkcji, wysylaj CV mimo tego!
Jesli dostaniesz prace w wiekszym miescie, zwlaszcza studenckim, to czesto moze byc problematyczne, aby znalezc mieszkanie – szczegolnie w okresie przed nowym semestrem, czyli wrzesien i luty. W necie znajdziesz mnostwo maklerow oferujacych “short stay”, ale jest to zazwyczaj mega drogie, dlatego najlepiej znajdowac grupy na fejsie z ogloszeniami w konkretnych miastach od osob, ktore szukaja wspollokatorow. W Holandii nie biora zazwyczaj w ciemno, mieszkancy organizuja tzw.“hospiteeravond”, czyli cos w rodzaju przesluchania, na ktore zapraszaja kilkoro zainteresowanych ludzi i podczas ktorego musisz udawac, ze jestes idealnym potencjalnym wspollokatorem – uwielbiasz gotowac dla wszystkich, kochasz sprzatac, itp. (ja np. sklamalam, ze
Jak programujesz w C#/.net to wstępną rozmowę możesz mieć w następnym tygodniu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Rejon Haga.
Dzwonił też rekruter, że jest praca Phlips (dział medyczny) C# + WPF. Rejon Eindhoven.
Jeżeli web developerka to kumpel zaczął pracę jako intern - też rejon Haga.
Co do mieszkań - jest drogo. Na start zazwyczaj
Da się utrzymać na stażu webdev? Albo orientujesz się ogólnie jak wygląda praca we front-end z niewielkim doświadczeniem? Dziękuję za odpowiedź ;)
No tam nie ma zarobków. Generalnie niewiele tam jest :D
No jak nie podają to trzeba zapytać ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Odblokujesz priv? Mam kilka pytań odnośnie nauki jezyka niderlandzkiego