Wpis z mikrobloga

@VodkaDestroyer: jaki typ xd serio myślisz, że podważysz 2000 lat teologii jakimiś mejlami do cejrowskiego? Nawet nie chcę mi się tłumaczyć, ale tak banalne pytania jak to czemu chrześcijanie obchodzą niedzielę, możesz se wygooglowac
  • Odpowiedz
@Volli: Jezus umarł w piątek i w Piśmie Świętym napisane jest "Jezus zmartwychwstał trzeciego dnia" czyli poniedziałek. Dlaczego więc obchodzimy ten dzień w niedzielę
  • Odpowiedz
@Decretis: kiedyś indywidualizm nie był głównym nurtem społecznym - każdy miał swoją rolę i faktycznie większość z nich była nie do pozazdroszczenia. Ta zasada w takim ujęciu znaczy byś szanował każdego niezależnie od funkcji jaką pełnił. Żeby pan był dobry i sprawiedliwy dla sług i aby sługa dobrze wypełniał swój obowiązek.

Dzisiaj brzmi to źle, bo mamy inne (lepsze) standardy społeczne.
  • Odpowiedz
@VodkaDestroyer: to dlaczego apostolowie podjeli autonomiczna decyzje o zniesieniu nakazu obrzezania, ktory rowniez byl bardzo wazny? Czy nie rozumiesz roznicy miedzy nowym i starym testamentem? Miedzy nowym i starym przymierzem? Miedzy judaizmem a chrzeacijanstwem?
  • Odpowiedz
to dlaczego apostolowie podjeli autonomiczna decyzje o zniesieniu nakazu obrzezania, ktory rowniez byl bardzo wazny?

@krzychkrzych: Bo chcieli być mądrzejsi od boga.

Cejrowski powołuje się na WJ 8-11 w uzasadnieniu dlaczego sklep jest w niedzielę nieczynny. Możesz do niego napisać i mu wyjaśnić co robi źle. Ja to zrobiłem ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz