Wpis z mikrobloga

#usa #zielonakarta #wiza #ameryka

1. Jeżeli na zielonej karcie byłem w USA ostatnio koncem maja ubiegłego roku to czy jako, że w tym roku jeszcze nie przekroczyłem granicy będę miał problem na lotnisku? To ,,przekraczanie,, granicy raz do roku dotyczy sztywnego roku datowo czy tylko ważne, żeby być w 2018 jak się było w 2017?

2. Można się zrzec zielonej kary na poczet wizy? Jak to wygląda ktoś rozszerzy temat?
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@darrrrekdaro: Ja nie zostałem pobłogosławiony zieloną kartą, ale z tego co mi wiadomo posiadając ją musisz być minimum 6 miesięcy w roku w USA. A ciebie nie było rok w USA, jeżeli nie masz białego paszportu to chyba masz p--------e. W sumie po co ci zielona karta, skoro nie masz zamiaru siedzieć w USA, oddaj mi xD Co do pyt. 2 nie wiem, sprawdź na forum usa info.

Ehh ludzie
  • Odpowiedz
@LekkoSpozniony: tak mam zieloną kartę w związku z uzyskaniem jej przez mojego ojca. Byłem rok temu pierwszy raz zeby odbębnić ale ciągle studiowałem, okres kwiecień maj czerwiec ogarniałem studia, które 2 tygodnie temu skończyłem, więc chcąc nie chcąc nie miałem kiedy lecieć. Wstępnie pytam tutaj czy ktoś coś wie, zanim zadzwonię do ambasady.
p.s. mylisz się co do tych 6 miesięcy
  • Odpowiedz
@darrrrekdaro: W sumie teraz sobie poczytałem, teoretycznie jeżeli ponad 6 msc cię nie było to MOŻE skutkować pytaniami na granicy. Ale ponad 12 msc

może być dla inspektora imigracyjnego równoznaczna z porzuceniem Stanów Zjednoczonych, a ponadto przerywa ciągłość rezydencji na potrzebę naturalizacji.

Więc w sumie przedzwoń do ambasady i daj znać jak będzie jak chcesz. Bo ciekawłem.
  • Odpowiedz
@LekkoSpozniony: właśnie liczę się z tym że będą zadawać pytania. Ciekawi mnie dokładnie jak to wszystko może wyglądać w mojej sytuacji. Zadzwonię tam i dam znać.

@zapoznalem orientujesz się czy takie zrzeczenie się GC skutkuje negatywnie na pozyskanie wizy? A może właśnie na odwrót? tzn pozytywnie w sensie, że nie cofnieto mi jej tylko sam postanowiłem zrezygnować, bo nie chce tam lecieć na stałe, ale chcę mieć możliwość latania
  • Odpowiedz
@darrrrekdaro: Hey, latalem przez okres studiow niemal co rok, ale zamykalem sie w 12 miesiacach, przewaznie spoko jak masz jakis dobry powod (edukacja) ale raz sie do mnie p--------i dosc konkretnie jak nie bylem w kraju przez 11,5miesiaca i powiedzieli, ze mam sie zdecydowac czy tu czy tam chce mieszkac. Podejrzewam, ze przy przekoczeniu 12 miesiecy moze byc problem na lotnisku, ale koniec koncow to i tak zalezy na kogo
  • Odpowiedz
@darrrrekdaro: Z turystyczną to będziesz mieć tyle problemów co przeciętny człowiek. Jak masz pracę, mieszkanie itd. itp. to dostaniesz bez problemu. I chyba twoja sprawa z zieloną kartą nie ma tu nic do rzeczy. Jak pisałem wcześniej, sprawdź na forum.usa.info.pl tam powinni wiedzieć więcej.
  • Odpowiedz
@darrrrekdaro, @Pierogi_z_miesem , @LekkoSpozniony Sprawa wygląda tak, że mając zieloną kartę musisz być co najmniej raz w przeciągu 12 miesięcy w USA. Data jest liczona od dnia opuszczenia Stanów. Jeśli nie ma Cię dłużej niż 6 miesięcy ale wyrobisz się w 12 to zeruje Ci się czas przebywania w USA jeśli chciałbyś kiedyś startować o obywatelstwo ( w przeciągu 5 lat musisz być w USA 2.5 roku +
  • Odpowiedz
@LekkoSpozniony: Zielona Karta jest nieważna, przekroczone 12 miesiecy pobytu poza granicami USA. Mogę się teraz starać o wizę. Btw. dodzownić się do ambasady to jest jakaś porażka. Jest jeden numer telefonu do Wawy w sprawach zielonej karty, który czynny jest od 14:00 do 16:00 ja próbowąłem 2 dni dzownić, brat trzeciego dnia po okolo 40 próbie wkońcu się dodzwonił... ciągle mają zajętą linię. Masakra jakaś.
  • Odpowiedz