Aktywne Wpisy

prawiczek92 +18
Takie tam piwko przy graniu w szachy, a przy okazji możecie ocenić fryzurę po tym jak byłem u fryzjera #przegryw #przegrywpo30tce #pokazmorde #szachy #alkoholizm
tttttt475 +1
#matematyka #pytanie #nauka
Czy mógłby ktoś ogarniający matematykę mi to wyjasnic? Bo nie ogarniam. Jak rzucimy monetą raz, to szansa ze wypadnie reszka/orzeł to 50%. Jak podrzucimy 10 razy i akurat za kazdym razem będzie orzeł, to szansa że za 11 razem wypadnie orzeł powinna być bardzo mała, bo przecież to bardzo mało prawdopodobnie żeby coś wypadło 11 razy z rzędu. Mimo to, nadal szansa wynosi 50%.
Odnoszę się tu do gier
Czy mógłby ktoś ogarniający matematykę mi to wyjasnic? Bo nie ogarniam. Jak rzucimy monetą raz, to szansa ze wypadnie reszka/orzeł to 50%. Jak podrzucimy 10 razy i akurat za kazdym razem będzie orzeł, to szansa że za 11 razem wypadnie orzeł powinna być bardzo mała, bo przecież to bardzo mało prawdopodobnie żeby coś wypadło 11 razy z rzędu. Mimo to, nadal szansa wynosi 50%.
Odnoszę się tu do gier

Momentami mam już naprawdę dość M$ i wiecznych problemów niewiadomego pochodzenia...
Chcę nałożyć transformatę xsl na plik XML aby zrobić z niego HTML i wyświetlić go w przeglądarce WPF. No i wszystko działa. Ale tylko w jednym przypadku:
xslCompiledTransform.Transform("file.xml", "result.html");
A potem:
browser.NavigateToString(File.ReadAllText("result.html"));
I to jest JEDYNY przypadek, gdzie mądre klasy M$ nie srają mi do formatowania tego pliku i nie robią mi potem krzaków w przeglądarce ze zwalonym CSSem. Muszę zapisać tego cholernego XMLa z bazy do pliku po konwersji z base64, potem przerobić go z pliku na plik a potem z tego pliku html dopiero odczytać tekst i browser mi go wtedy dopiero wyświetli poprawnie ¯\_(ツ)_/¯
Natomiast chciałbym aby było tak:
1. XML przechowywany jest w bazie jako jakiś long binary w formie base64.
2. Odczytuję go z bazy i konwertuję na normalną postać. Odpowiada za to taki fragment (pocięty oczywiście):
var reader = command.ExecuteReader();
while (reader.Read())
{
if (!reader.IsDBNull(0))
{
byte[] buffer = (byte[])reader.GetValue(0);
result = Encoding.UTF8.GetString(buffer);
}
}
if (!string.IsNullOrEmpty(result))
{
result = Base64Decode(result);
}
return result;
Na tym etapie zajrzenie w debugu nie wykazuje aby tam się coś dziwnego działo.
3. Przekazuję XMLa w postaci stringu dalej i transformuję go w HTML trzymając go nadal w pamięci:
var xslCompiledTransform = new XslCompiledTransform(true);
var stringXmlReader = new StringReader(xmlToRender); // xmlToRender to result z poprzedniego etapu
var xmlReader = XmlReader.Create(stringXmlReader);
xslCompiledTransform.Load(xsltDocument); // xsltDocument to ścieżka do pliku transormaty, wczytywany w surowej postaci
var stringBuilder = new StringBuilder();
var xmlWriter = XmlWriter.Create(stringBuilder);
xslCompiledTransform.Transform(xmlReader, null, xmlWriter);
browser.NavigateToString(stringBuilder.ToString());
No i jak zrobię to w powyższy sposób to dokument nie dość że ma krzaki na polskich znakach, to jeszcze wali się na poziomie CSS, bo jest poukładany w cały świat. Co mam temu śmieciowi zrobić, żeby bez przerzucania plików po dyskach był w stanie to wyświetlić? Podejrzewam, że to ten cholerny StringBuilder albo StringWriter rozpieprzają mi formatowanie, ale wszystko jest tak ułożone, żeby czasem nie używało się tego zbyt wygodnie (widać ile razy trzeba przerobić obiekt na jakieś inne gówna zanim łaskawie pozwoli go przetransformować).
var stringXmlReader = new StringReader(xmlToRender);
xslCompiledTransform.Load(xsltDocument);
File.WriteAllText("C:\dupa\test.xml", xmlToRender);
xslCompiledTransform.Transform("C:\dupa\test.xml", "C:\dupa\result.html");
//xslCompiledTransform.Transform(xmlReader, null, xmlWriter);
//browser.NavigateToString(stringBuilder.ToString());
browser.NavigateToString(File.ReadAllText("C:\dupa\result.html"));
Więc:
1. Na pewno nie ma problemu z plikiem transformaty.
2. Na pewno plik xml jest przemielony z base64 poprawnie.
3. Przeglądarka także działa poprawnie, przynajmniej przy odczycie z pliku.
4. XslCompiledTransform
Gdy zrobiłem w ten sposób to nagle zaczęło działać:
var stringXmlReader = new StringReader(xmlToRender);
xslCompiledTransform.Load(xsltDocument);
var writer = new StringWriter();
Stream stream = new MemoryStream();
xslCompiledTransform.Transform(xmlReader, null, writer);
browser.NavigateToString(writer.ToString());
StringWriter nie zniekształcił mi formatowania w żaden sposób, natomiast XmlWriter zbudowany na StringBuilderze tak. Czemu?
https://pastebin.com/7xiMpiR8
a do reszty zrobić konkatenację i ładnie mi śmiga jeden pod drugim.
EDIT. Nawet tego nagłówka z DOCTYPE nie trzeba ciąć,