Wpis z mikrobloga

Mireczki z #webdev #programowanie ,
Mam aplikację złożoną z kilku modułów (niektóre są, niektóre mają powstać).
Panel klienta to full stack JS z różnych powodów, ale tutaj problemów nie ma (póki co ( ͡° ͜ʖ ͡°) )
Natomiast zastanawiam się mocno nad serwisem który ma wystawiać strony klientów.

Strony klientów oparte na jednym z gotowych szablonów lub customowym, mają po prostu serwować dane z bazy w odpowiednim szablonie w oparciu o to z jakiej domeny idzie request. Możliwe, że dojdzie coś w oparciu o Vue do komunikacji real-time z panelem klienta (jakiś mini czat czy coś) ale to niewiele zmienia, bo nie będzie to główna funkcjonalność.
Początkowo myślałem, żeby robić ten serwis nadal na JS ale zacząłem się zastanawiać czy jednak nie byłoby wydajniej, prościej do takich rzeczy użyć PHP'a? PHP do statycznych rzeczy często jest oceniany jako lepszy niż JS od kiedy wyszło 7.0 , więc może to byłby lepszy kierunek dla tego konkretnego serwisu?
Z JS byłoby o tyle prościej, że można by współdzielić np modele itp ale czy to tak wielki zysk to nie wiem.

Będę wdzięczny za konstruktywne porady.

#javascript #php
  • 4
@trustME: Z opisu wyglada, ze robisz CRUD'a z ladnym frontem wiec nie przejmowalbym sie backendem. PHP wystarczy. Jezeli chcesz zwiekszyc jakosc kodu to mozesz napisac troche unit testow, uzyc param type hintow, return types itp Dla zwyklego CRUDa takie cos bedzie overkillem i tak...

Co innego gdy mowimy o jakiejs zaawansowanej technologii biznesowej - w takim przypadku radzilbym Jave albo Golanga(#botakimodny)