Aktywne Wpisy
tojestmultikonto +64
#diy #elektronika #hobby #zrobtosam #tojestmultikonto
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest
Zrobiłem podświetlenie do wyłącznika światła. Mostek prostowniczy, dwa rezystory 390k 1/4 W, kondensator 1 nF / 3kV i niebieska dioda dyfuzyjna. Dioda może posłużyć również za kontrolkę. Jest podłączona między L i N (mam dodatkowy przewód N w puszce, więc jest to osobny obwód elektryczny omijający oświetlenie i działający non stop niezależnie od tego czy światło jest
Operator_imadla +526
Miasto #plock daje 20 milionów na klub Wisła Płock i 100zlotych na ośrodki adopcyjne xD
Wiadomo raczej na 100%, że tylko 15 sztuk przegubowych Ikarusów 280. Były to wozy WPK Katowice przysłane z NRD w 1974 roku do Polski w ramach wymiany barterowej załatwionej przez Jerzego Ziętka(ten pan był ważną szychą na Górnym Ślasku, a nie każdy musi go znać więc daje link do wiki https://pl.wikipedia.org/wiki/Jerzy_Zi%C4%99tek ), Ślunsk w zamian za te autobusy przekazał NRD miał węglowy. Co ciekawe te Ikarusy miały nieotwierane okna(takie zamawiano w NRD), więc jeszcze wtedy pasażerowie nie poznali zalet dużych przesuwnych okien z jakich ten model słynął. Nastepne Ikarusy 280 sprowadzono do Polski dopiero w 1978, więc one miały już "normalne" czarne blachy
Natomiast krótkich Ikarusów 260 załapało się na te blachy chyba troche więcej, bo były normalnie sprowadzane od 1974(do Częstochowy, Bielska-Białej i Katowic)
Co ciekawe, mimo iż najwięcej Ikarusów serii 200 na takich blachach jeździło w Katowicach(w GOP) to nigdy nie widziałem ani jednego zdjęcia stamtąd z takimi tablicami.
#tablicerejestracyjne #ikarus #ciekawostki #komunikacyjneciekawostki #czarneblachy #katowice #czestochowa
To że wprowadzono blachy 1976 nie znaczyło że od razu je wydawano, bo były poważne problemy z produkcją. W całym województwie katowickim zaczęto dopiero od 1977, a w niektórych rejonach kraju stare były nawet do 1979 ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
@WszeborWlostowic:
Niektóre przedziały serii