Aktywne Wpisy
Valfoutre +194
Moja własna rodzina chce żebym przegrywał. Mam umówioną rozmowę o prace w wojewódzkim, zarobki w chuj większe od tego co mam obecnie, możliwość wyprowadzki do dużego miasta i rozwoju. Powiedziałem im o tym a ci zrobili minę jakbym nie wiadomo co złego powiedział i od razu eee pewnie się nie uda. Tak kurwa dosłownie zaczęli od pesymizmu i braku wiary we mnie. I tak miałem dosłownie całe życie z tymi kurwami, zawsze
ArtBrut +63
Jest jeszcze jeden problem w hodowli który jest bardzo rzadko poruszany. Wszyscy obrońcy praw zwierząt zgadzają się co do tego że chów dajmy na to kur w wolnym wybiegu jest preferowany do klatkowego tu się wszystko zgadza.
Tyle że w tedy na jedną kurę musi przypadać około 10m2 zielonego terenu. Dlaczego aż tyle? O tuż dlatego że kury żywią się trawą i w przypadku znacznie mniejszego bardzo szybko wydziobią wszystko do gołej ziemi.
Dodatkowo chów wolny bardzo trudno zabezpieczyć przed drapieżnikami np wilki, lisy czy ptaki drapieżne.
Odstrzał jak wiadomo jest dla obrońców praw zwierząt nie do przyjęcia. Zgadnijcie więc co by się działo gdyby miały darmowy bufet na wyciągniecie ręki. Taki lis to może i podkop zrobić albo przejść i po siatce na sporą wysokość.
A farmy muszą być siłą rzeczy w bardziej dzikich rejonach.
To wszystko sprawia że płacicie wielokrotnie więcej za jaja z takiego chowu niż klatkowego.
Jeśli oceniać kwestie tylko ekonomicznie to wiadomo dla czego większość ferm jest właśnie klatkowa.
Maksymalne zyski i minimalne straty jeśli chcecie by było lepiej ktoś musi za to zapłacić.
@LegionPL: z tego co pamiętam z pobytów na wsi, to chyba nie do końca, że tylko trawą. By kurka była dobrze odżywiona trzeba jej dać ziarenka zbóż, pokrojoną marchewkę, i pokruszone skorupki jaj.
Dodatkowo liczy się wszystko co znajdą np owady czy inne robaki to wszytko się dopiero uzupełnia paszą, zbożem itd.
Zakazać hodowli czegokolwiek, niech ludzie żywią się
P.S. powodzenia w hodowli, bier jakie brahmy gronostajowe i jazda z tematem.
W ekologicznym chowie (0) ma być 40cm x 40cm w kurniku i 4m2 na wybiegu na nioskę.
W wolnym wybiegu (1) jest to 33 cm x 33 cm (33% pokryte ściółką ) i dostęp do grzędy (1 na 7 kur)
W przypadku tego minimum kury musiały by być dokarmiane o wiele większą ilością paszy i zboża.
Komentarz usunięty przez autora
https://www.rynek-rolny.pl/artykul/na-czym-polega-ekologiczna-hodowla-kur-i-produkcja-jaj.html?page=2
jest jasno napisane: