Aktywne Wpisy

#gielda xD Zaorski to mistrz. Wrzucić to na 6,5% na 10 lat dałoby mu to ponad 3 miliony rocznie. Mógłby leżeć na rajskiej wyspie do góry brzuchem i r----c codziennie inną Azjatkę ale nie, zechciało mu się hazardu mając tyle siana… Gdzieś się mowi że aby do końca życia żyć z rynku wystarczy około 5 milionów i możesz pierdziec w materac do końca życia i się niczym nie przejmować. Chłop

Najśmieszniejsi są jego fani broniący go pod tym wpisem, którzy wychwalają jego "wiedzę i umiejętności". Umówmy się, wiedzy to on żadnej w tym nie miał. Przyfarciło mu wtedy tak, jak hazardziście trzy siódemki na maszynie, tylko z większą stawką. Wiedzę to może mieć Warren Buffet, który przez 70 lat robi konserwatywnie to samo. Cała reszta to hazardziści. Też byłem hazardzistą, zaczęło się od kuponów u buka za 2zł, później przeszło przez pokera
źródło: image
Pobierz

Mam zamiar sklecić sobie swoisty "Roadmap to success" jeśli chodzi o naukę pythona.
Jesli chodzi o to czemu chcę się uczyć programowania/czemu python/ czy chce być #programista15k
Jestem studentem 4 roku studiów związanych z metalurgią, działam ze swoimi badaniami, odbywałem staże więc praca by była. Tylko do końca nie chcę iść w stronę typowego inżyniera kontrolującego proces i robiącego z grubsza to samo dzień w dzień.
W badaniach zajmuję się nowoczesnymi materiałami(stąd nazwa profilu, jeśli ktoś chcę mogę coś o tym skrobnąć), głównie symulacje krystalizacji mikrostruktury. Obecnie w głównej mierze korzystam z programów komercyjnych, ale niesie to za sobą pewne ograniczenia. I w tym momencie zaczyna mi się przydawać programowanie. Chciał bym pisać swoje programy liczące przepływy ciepła, krystalizacje itp. Oczywiście programy te będą niezbyt skomplikowane, ale sama frajda dla mnie+plus nauka nowych rzeczy w pełni rekompensują starania.
Przykładem obliczeń które będę wykonywał jest obliczanie przepływu ciepła przez płytkę
Przechodząc do meritum.
Obecnie na początek przerabiam książkę Python. Instrukcje dla programisty autorstwa Erica Matthesa.
Co polecacie się uczyć dalej, jakie książki kolejne przerabiać, jakie biblioteki do moich celów będą najlepsze. Może ktoś pisał jakieś programy do obliczeń w #mes i ma jakieś doświadczenie i może się nim podzielić? Wszystko się przyda ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Komentarz usunięty przez autora
pandasoraznumpy, być może znacznie później, również w Twoim wypadku przyda się coś z ML (TensorFlow?). Poczytaj również o testach i spróbuj je wykorzystać zpytest, masz ku temu bardzo dobre możliwości (zakładam że pierwsze programy będziesz pisał dla dobrze znanych wartości wejściowych i wyjściowych).@araneo: Mi tu bardziej chodzi o naukę całego programowania w python(żeby iść w stronę obliczeń nakowych a nie np.webdevu). W książce którą podałeś, dużo jest samej podstawy matematycznej a z tym mniej więcej nie ma problemu.
Tutaj bardziej szukam "drogi" jaką
Komentarz usunięty przez autora
Co do obliczeń MES to co dokładnie będziesz modelować? Wydaje mi się, że lepiej użyć już gotowych bibliotek (np. FEniCS czy SfePy), bo te już w jakiś sposób są sprawdzone/zoptymalizowane.
Masz może jakieś doświadczenie w MES w Pythonie ? Zawsze jakieś dodatkowe źródło informacji ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Może popełnię kiedyś jakiś wpis pod tagiem mes lub symulacja, żeby dokładniej to opisać. Może kogoś zainteresuje ¯\_(ツ)_/¯