Wpis z mikrobloga

Mirki od #winiarstwo bądź #winodomowejroboty - mam 30 litrów wciąż fermentującego wina porzeczkowego, nastawionego miesiąc temu i chce je zlać od razu filtrując. Fermentacja przebiega w wiadrze fermentacyjnym, porzeczki były gniecione w rękach. Czy moglibyście mi doradzić, jak i kiedy przelać winko do 2 wiadra, tak żeby było przefiltrowane i niezbyt utlenione? I czy mogę dodać jeszcze cukru, czy na to już za późno? Dziękuję ()
  • 2
@Baros124: Jeśli masz miazgę to będzie z pewnością pierwsze zlanie, zrób od razu kiedy jeszcze pracuje, kupujesz duże drobne sitko stalowe, i przecedzasz, samo nie poleci trzeba mieszać i odrzucać. Później następne zlanie (lub zlania) już klasycznie, znad osadu. Cukru dodaje się w zasadzie w dowolnym momencie, dopóki wino pracuje, ja w domowym dozowaniu dozuje kilka razy, po to aby celować w prawie całkowite przerobienie cukru (wytrawne, półwytrawne).