Wpis z mikrobloga

Mirki z #podatki #urzadskarbowy i #dzialalnoscgospodarcza

Nie prowadzę działalności gospodarczej, korzystam z prawa do tzw. działalności nierejestrowanej (art.5 Prawo Przedsiębiorców). Do sprzedaży używam Etsy - portal umożliwiający sprzedaż, siedzibę ma w Irlandii. Jestem zwolniona z VAT ze względu na nieprzekroczenie 200 tys, ale... czy powinnam składać dekralację VAT-9M? W teorii importuję usługi z Irlandii (wystawienie produktu na Etsy kosztuje 0,20$). Zgodnie z ustawą która nakazuje tą deklarację składać (czyli Ustawa od podatku od towarów i usług) prowadzę działalność gospodarczą czyli powinnam się rozliczać z importu usług.
I teraz pytanie - czy "wyżej" jest ustawa Prawo Przedsiębiorców, która nie definiuje mnie jako posiadacza działalność gospodarczej czy jednak Ustawa od podatku od towarów i usług, która już mnie tak definiuje i nakazuje składać deklaracje? #kiciochpyta
  • 40
I teraz pytanie - czy "wyżej" jest ustawa Prawo Przedsiębiorców, która nie definiuje mnie jako posiadacza działalność gospodarczej czy jednak Ustawa od podatku od towarów i usług, która już mnie tak definiuje i nakazuje składać deklaracje?

@kicioch: tego nie wie nikt, a nawet jak urząd jeden czy drugi by odpowiedział, to za x lat to się zmieni i cię dojadą z podatkami
poza tym prawo w pl działa wstecz ( ͡
@kicioch:

Dla przykładu – deklarację VAT-9M będzie miał obowiązek złożyć przedsiębiorca z Polski, zwolniony z podatku VAT ze względu na limit obrotów, który zakupił reklamę od firmy z zagranicy. Co ważne, import takiej usługi nie spowoduje u niego utraty prawa do zwolnienia z VAT-u. Deklarację VAT-9M należy złożyć do 25. dnia miesiąca następującego po miesiącu, w którym dokonano zakupu towaru lub usługi do urzędu skarbowego właściwego ze względu na miejsce wykonywania
@kicioch: ponieważ w tej chwili przeprowadzasz Imort Usług wewnątrz wspólnoty. Najlepiej byłoby gdybyś rejestrowała zakup na osobe fizyczną z naliczonym polskim podatkiem jako nabywca końcowy.
@kicioch: Kiciu, tak czy tak to US Cię dopadnie, nie składasz deklaracji - źle, składasz - jeszcze gorzej. Powiedz sobie juololo i oszukuj, kradnij, matacz. Jak Cię złapią to stanowczo mów, że to nie Twoja ręką. Jak raz się rozprujesz to w celi będzie źle, do ostatniego dnia będziesz gnębiona. A jak wykażesz swoją prawilność to kto wie, możesz zostać numerem jeden w sztumie XD
@rubikoon: Czekaj czekaj, czyli VAT-R obowiązuje każdego Polaka, bez względu na to czy prowadzi działalność gospodarczą czy nie? Przecież to chore. Korzystając ze Sporify można uznać że importuję usługi, mase rzeczy można pod to podpiąć, co by oznaczało że praktycznie każdy musi taką deklarację składać?
@kicioch: ponieważ import usług wewnątrzwspólnotowych objęty jest rejestracją z numerem identyfikacyjnym i masz do wyboru 2 prefiksy UE oraz PL. Pobierasz odpowiednią dokumentację i rejestrujesz to jak Ci wygodnie. Jako klient lub jako osoba fizyczna prowadząca dg. Przy czym sprzedawca również wystawia Ci odpowiednią FV zgodnie z Twoim oświadczeniem.
@rubikoon: To teraz pytanie czy jestem klientem czy osobą prowadząca DG? Bo działalności nie prowadzę, ZUSu nie opłacam, zgodnie z ustawą o podatku od osób fizycznych - nie prowadzę działalności, zgodnie z Prawem Przedsiębiorców - nie prowadzę działalności. No ale składam formularz bo... niby prowadzę działalność. Więc mam kłamać czy jak? :)