Wpis z mikrobloga

#elektronika #elektryka #arduino #elektrotechnika
Mirki potrzebuje pomocy. Chcę zasilać arduino z instalacji samochodowej po przez przetwornicę step down LM2596S, problem w tym że po podłączeniu jej (samej) pali mi bezpiecznik 5A, zabieram ja do domu podłączam pod zasilacz komputerowy i wszystko działa jak należy. Ktoś mi podpowie jaki jest powód takiego zachowania?
Liberator19 - #elektronika #elektryka #arduino #elektrotechnika
Mirki potrzebuje pom...

źródło: comment_Yx6hugwzaiqI5AtLHVUVgnVMk1jh6F7I.jpg

Pobierz
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

pewnie jest zwarcie w wtyczce 12v, a co do przetwornicy, lepszy byłby lm7805, o wiele tańszy a, wystarczy przylutować kondensator 100nF i można działać. Limit tego scalaka to 1.5A, alei tak arduino nigdy by nie wykożystało tych 5A z twojego układu.
  • Odpowiedz
@dejwis: @zenkowik: @thegamebusterpl:
Napięcie z zasilacza to 12.35V a z instalacji samochodu bez włączonego silnika 12.75V
Podpięty jestem we wtyczce diagnostycznej, ma ona osobne zasilanie przez ten 5A bezpiecznik.
Same przewody które podłączyłem pod auto są dobre, dopiera podłączając do nich przetwornice pali bezpiecznik.
Raz podłączyłem arduino bezpośrednio i niestety stabilizator napięcia tego nie wytrzymał.
  • Odpowiedz
@Liberator19: Sprawdź jeszcze podłączenie z zapalniczki i ewentualnie test z innym odbiornikiem (np. odpowiednio dobraną żarówką) na przewodach wyprowadzonych ze złącza diagnostycznego.
  • Odpowiedz
@Liberator19: lm7805 się grzeje, to prawda.
Zalezy jaki prąd Ci potrzebny, ile peryferiów podłączysz do arduino itd. Pamiętaj ze nie które zestawy arduijo mają wbudowany stabilizator i mogą być zasilane z 12v, ale tez będą się grzać

A jesli uklad w domu dziala to na bank musiałes zwarcoe zrobić przypadkowo.

A nie mozesz zasilać z gniazda zapalniczki ?
  • Odpowiedz