Wpis z mikrobloga

@dktr: Hmm a przy starszym budownictwie (jeszcze bezpieczniki wkręcane) i dwóch piętrach można takim licznikiem mierzyć ile dane piętro zużyło?
@Bolo92: Pewnie że można, instalujesz sobie liczników ile chcesz, ustawiasz w każdym liczniku inny adres, łączysz równolegle magistrale rs485 nawet do raspberry pi, troche programu i działa ;)
@dktr: Tylko ciekawe czy instalacja jest jakoś sensownie zrobiona :D Jak by się okazało, że jeden bezpiecznik obsługuje część góry/dołu to już klapa bez przeróbek?
@Roksik: pracując dla kogo?
@dktr: Zastanawiam się nad zrobieniem czegoś podobnego, ale pomiary po profibusie/profinecie do sterownika, i z tamtąd komunikacja na komputer. Jakoś bardziej ufam PLC. PLC dodatkowo służyłoby jako odczyt stanów i wysyłanie ich na serw gdzie stałaby wizualizacja wraz z wskazaniem gdzie co i jak się pali, z możliwością wyłączenia. PLC myślałem s7-1200. Co o tym uważasz?
Swoją drogą jakiego UPSa masz?
@Cooltec: Absolutnie nie siedzę w PLC więc nie wiem jakie to daje możliwości jeśli chodzi o odczyt rejestrów po modbusie. Sterowanie mam po F&F Home - bramka udostępnia API po http i można odczytać stan każdego urządzenia włączyć wyłączyć itp. UPS, nie wiem jakiś duży cholernie ciężki i zajmuje kilka U w szafie.
@dktr: załączanie masz na przekaźnikach bistabilnych czy monostabilnych? Ostatnie pytanie, światło też masz na przekaźnikach, czy normalnie wpięte w linię. (możesz nim sterować z poziomu wizualizacji, czy jedynie za pomocą włącznika na ścianie?)
@Cooltec: Mam około 60 sterowanych obwodów. Do włączników (włączniki dzwonkowe) idzie skrętka, używana jest 1 para która idzie sobie w moduł wejściowy który daje mi w programie kolejne wejście, potem mam moduły wykonawcze które sterują stycznikami. Więc można sterować z dowolnego miejsca albo z włącznika albo z apki na telefon albo z crontaba pod linuxem za pomocą api ;)
Pobierz
źródło: comment_6uOBAd30mErDW5jVFVjZaM7mBzHupBBD.jpg
@Cooltec: Saia ma do tego gotowca. Na ich sterowniku nawet jest webserver, na którym można ustawiać co który użytkownik może widzieć. Jakiś ich dystrybutor chwalił się, że często od nich kupują liczniki +ten sterownik hale targowe.
@ShortyLookMean chyba jednak bardziej ufam siemensowi na którym pracuję.
siemens też ma możliwość postawienia web servera na nim, ale jest też możliwość skorzystania z zewnetrznych biliotek - Snap7, a wtedy robisz już co tylko chcesz.