Wpis z mikrobloga

Panowie pomocy.
Wczoraj wieczorem gram sobie w gierki, pije piwko i odkładając browarka na biurko nie trafiłem i #!$%@?łem je na obudowe obok, zanim je zdążyłem podnieść to w #!$%@? go się nalało do środka przez kratke wentylacyjną z góry... Komputer sam się wyłączył natychmiastowo (różowa twierdzi że się restartował, nie wiem bo ja w tym czasie klęczałem pod biurkiem i wypinałem wszystkie wtyczki).

Rozkręciłem go, część piwa poleciało przez radiator i odparowało, troche na płyte główną ale większość zatrzymało się na karcie graficznej.

Oczywiście jeszcze nie sprawdzałem czy działa tylko zostawiłem go na noc aż wyschnie. Bedzie działał albo nie. **Tutaj pytanie: jak usunąć tą lepiącą się pozostałość po piwie z układów?

#elektronika #informatyka #kiciochpyta #pcmasterrace ##!$%@?
Pobierz
źródło: comment_rFPPcVAvy36OMFqwl4GHg71wnapQK2u0.jpg
  • 48
@GrzegorzPorada spirytusem najprościej, ale nie jakimiś perfumami, wódka, czy nalewką jak inni radzą, tylko czystym spirytusem ponieważ on najszybciej odparuje
Nie próbuj nawet acetonem bo może rozpuścić albo rozmazać niektóre elementy i nie jest to bezpieczna opcja
@GrzegorzPorada ja kiedyś kopnelem w kubek z herbata liściasta cała razem z liśćmi wpadła do obudowy(bok byl zdjęty) całość zostawiłem do wysuszenia. Kompa nie czyściłam po 4 latach jeszcze wyciągałem liście przyklejone do niektórych slotów, to samo z grafiki jak pastę wymienialem
@olelek: @Norskee: @hocuspocus: @Zgubilem_Telefon94: @msichal:

Update sytuacji.
#!$%@? mać przez wasze idiotyczne rady #!$%@?łem komputer!!!

Wymyłem karte graficzną, najpierw wodą z delikatną ilością detergentu, później isopropanolem (#!$%@? lałem po całości xD) pędzelkiem i szczoteczką do zębów (chociaż mam wrażenie że szczoteczka miała za twarde włosie i lekko porysowałem). Przy okazji wymieniłem nową paste termoprzewodzącą na procku, wymyłem radiator pod prysznicem i też przemyłem pędzelkiem i isopropanolem płytę