Aktywne Wpisy

mmmod +88
nie mogę iść do sklepu i powiedzieć żeby te p---y nie sprzedawały alkoholu mojej starej pijanej? marzenie ścietej głowy hm? aż zal dupe ściska bo całe osiedle wie że moja stara to pijaczka no i to oczywiste ze ktoś nie kupuje 300ml wódy dziennie na imprezke, będac 60 paroletnią kobietą, oby te p---y ze sklepy zdechły, dosłownie mam w dupie prawo konsumenckie, niech zdechną k---a na raka, jak moga to k---a robić

WolfSky +371
A oto Nasz wygrana!
Tak swoją drogą to babcia wybrała drugą xD powiedziała lewa od serca ale Krzysiu, albo reżyserka (( ͡° ͜ʖ ͡°)) myślała że chodzi o lewą stronę Krzysia no i jest.
Dzięki za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam :D
#awanturaokase
Tak swoją drogą to babcia wybrała drugą xD powiedziała lewa od serca ale Krzysiu, albo reżyserka (( ͡° ͜ʖ ͡°)) myślała że chodzi o lewą stronę Krzysia no i jest.
Dzięki za wszystkie miłe słowa i pozdrawiam :D
#awanturaokase
źródło: IMG_8622
Pobierz

Wydaje mi się, że wreszcie załapałem. Na ogół od od pisania kodu wolę opracowywać tok myślenia, jak kod ma działać, no ale klepać w klawiaturę też trzeba umieć.
Postanowiłem, że zrobię grę w kółko i krzyżyk w js/ajaxie/php/mysql. Asynchronicznie, dla odległych clientów, możliwość wracania do rozegranych meczy.
Cele jakie miałem pisząc ten kod: Opanowanie programowania zorientowanego obiektowo, nazywanie klas "co to jest, a nie jak wygląda", brak mieszania języków przy zmiennych i funkcjach (pl/en).
Rezultat: https://github.com/DawidJur/kolko-i-krzyzyk
Przy okazji wreszcie założyłem Gita, powoli uczę się go obsługiwać.
Rzeczy które mogłem zrobić lepiej:
- Na pewno kod nie jest idealny i jeszcze wiele pracy przede mną, jednak jak na pierwszy taki projekt czuję, że sporo mnie to nauczyło.
- Nie użyłem PDO (co planowałem), bo uznałem że byłoby to zbyt dużo nauki na 1 raz, przez co niektóre miejsca kodu są strukturalnie zamiast obiektowo.
- Brak jednolitych nazw metod/właściwości (czasem zaczynam z dużej, czasem z małej).
- Angielski trochę kuleje, Turn zamiast Move, pewnie jeszcze coś znajdziecie.
- Nie zaplanowałem sobie z góry jak skrypt ma działać, przez co wiele razy zmieniałem konwencje, wywalałem istniejące metody, zmieniałem kolumny bazy danych.
- Skrypt można doprowadzić do momentu gdzie 2 graczy może mieć to samo (kółko lub krzyżyk). Do 1 sesji może dołączyć więcej niż 2 osoby, jednak wynika to z powyższego.
- Front-end mógłby być lepszy, ale nie na nim się tym razem skupiałem. Ta mieszanka czystego js'a z jquery na pewno da Wam raka.
Tak więc drodzy programiści15k, z tego miejsca chciałbym prosić o wylanie na mnie konstruktywnego wiadra pomyj, co mogłem jeszcze zrobić lepiej, nad czym popracować?
#naukaprogramowania #programowanie #php #javascript #webdev
@Jurix: przeciwko sqli korzysta się tylko i wyłącznie z bindingu parametrów i niczego więcej, niczego mniej