Aktywne Wpisy
ElenaRain +1
Co sprawiło, że się "odkochaliście" w swoich partnerach/partnerkach?
#randki #zwiazki #relacje #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
#randki #zwiazki #relacje #logikarozowychpaskow #logikaniebieskichpaskow
Bosayerba +86
Człowiek sobie spokojnie sra aż tu nagle kibel wybucha. No czegoś takiego to się nie spodziewałem, idę z reklamacją
Dlaczego "rynek pracownika" to mit?
Dlaczego trzeba u nas dawać ustawy socjalne, bo nie ma co liczyć na kapitalizm w wykonaniu Polski?
Piękny przykład:
Nowy Sącz. 85k mieszkańców, co mamy w okolicy? 4 giganty: Konspol, Fakro, Wiśniowski, Koral, wszystkie w top w Europie jeśli chodzi o sprzedaż swoich produktów.
Jak to wygląda z perspektywy pracowników?
Najniższe zarobki w Małopolskim * *
Nawet nie porównuję do reszty Polski.
No i później zdziwko, o co chodzi, dlaczego tacy biedni.
Człowiek robi w jakimś Fakro (nr 2 w Europie w oknach) na magazynie, dostaje 2500 zł.
Ten sam człowiek jedzie do Niemiec - dostaje 2500 euro w firmie która jest 5, lub 6 w oknach w Europie i to przy dużo wyższych podatkach.
Także tego.
Nie chce mi się już szukać, ale czytałem dane Eurostatu, że w Polsce udział pensji w kosztach firmy jest najniższy w Europie.
Także zawsze gniję z ludzi spod flagi Korwin którzy piszą, że gdyby nie podatki, to szef by dał całą zaoszczędzoną kasę na wypłatę xD
Prawda jest jednak taka, że mamy wręcz wyryte w DNA, że sukces to nie Ferrari przed garażem, czy basem w ogrodzie tylko wyruchanie drugiego polaka. To jest u nas prawdziwa miara sukcesu.
#polska #bekazprawakow #korwin #praca #neuropa
I generalnie nie jestem socjalistą a nawet jestem przeciwny państwu samemu w sobie, ale te wolnorynkowe mechanizmy nie działają.
@Suheil-al-Hassan: działają, ale w społeczeństwach które dorosły do demokracji, które współpracują, dla których drugi człowiek jest istotny.
Jak Skandynawia, Niemcy, Austria, Szwajcaria, USA, może też trochę Korea, Japonia czy Singapur.
przez długi czas istniał w polsce de facto brak płacy minimalnej i składek (czyli umowa zlecenie, którą mozna było dac kazdemu)
jaki był efekt? w cholerę osób zarabiało po 5 zł
@iriscitron: 5 to chyba w Warszawie ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ja pamiętam ludzi co po 4,5, nawet 3,5 robili :D
Wtedy to był hajlajf.
@Suheil-al-Hassan: auto to grosze, to się zmienia jak rękawiczki. Mnie zastanawia, gdzie reszta tej proletariackiej krwi się podziewa, bo przecież kapitalista tyle jej wypija, że powinien dawno pęknąć. Musi też co roku wymieniać kochanki i wille. I kupować nową flotyllę jachtów do pływania na nowy prywatny archipelag wysp.
( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Suheil-al-Hassan: Wydaje mi się, że jedno słowo: EDUKACJA.
@M4711: Ale Fakro sprzedaje tym samym klientom co Niemiec, tylko że Hans jeździ Oplem za 200k, a Janusz Bentleyem za bańkię 200 ;)
1600 na rękę xDDD
100 osób zrobiło przez rok 60 milionów zysku na czysto. Wychodzi 600 tysięcy na osobę. Ile z tego zobaczyli? xDDD
@iriscitron: Kilka aut właściciela pewnie ;)
@Juzef: Kulczykowi to nawet miliarderzy z zachodu "zazdrościli" willi w Szwajcarii.
Typowy przepych Moskiewskiego oligarchy. Nawet Gates wysiada w przedbiegach.
@iriscitron: jeśli zarobione uczciwie – mogą sobie p-----------ć teraz na dziwki i k--s i dobrze im tak.
Ja pokazałem, dlaczego nie ma żadnego "rynku pracownika", i dlaczego Polska jest biedna.
Nie kpij sobie, bo tam nie pracowałeś i nie wiesz jak wyglądała sytuacja.
@loczyn: Tu trzeb alternatywy.
U nas jak widac po Twoim wpisie jest nadal jest myslenie ze to on zarobil.
C---a, gdyby nie pracownicy to by nawet jednego okna nie zlozyl.