Wpis z mikrobloga

Pomagam innym, jestem empatyczny i staram się żyć jak najlepiej.
Pluje na wszelkie historie o dziewicy, o chodzeniu po wodzie itd itd...
Jestem ateistą, a mam wrażenie że robię więcej dobrych rzeczy niż nie jeden chodzący do kościoła "w strachu że coś być może jest po drugiej stronie".

Czy według religii powinienem iść do nieba czy piekła?
#ateizm #wiara #pytanie

Czy według wiary trafię do nieba czy do piekła?
  • 23
Czeka nas nieistniejące piekło, albo nieistniejące niebo ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Mniej więcej tak to wygląda, z naciskiem na "nieistniejące". Księża też ludzie, a kim są ludzie by nas osądzać czy trafimy do nieba czy piekła?
@grzesiek23Gda: Według częsci księży i obecnego papieża - do nieba. Według drugiej części - do piekła. Ale zakładając, że coś takiego, jak wszechobecny, wszechmocny i wszechwiedzący bóg istnieje, to sądzę, że jego pojmowanie dobra, zła i logiki może się nieco różnić od naszego.
no chyba że jesteś gejem sodomitom to wtedy do diabełka xD

@Piottix: nie, chyba, że lubisz się cyrkać w pupcię. Według KK bycie homo to nie grzech, jedynie życie, zachowywanie się, kochanie i bycie razem z kimś jako homo jest grzechem.
Według KK bycie homo to nie grzech

@Naxster: a no dobra, jak byłeś homo przed rokiem 2000 to do piekła a jak po 2000 to już zależy xD, szkoda że wielu księży uważa inaczej
@Piottix: eh.. według doktryny KK to co powie papież jest faktem. To co mówi o wierze to prawda, po prostu. Wiec walić jak było, papież mówi, że grzech sodomii to życie jak homo a nie bycie, to według KK tak jest i już. A że Bóg przez 2000lat, również bardzo mrocznych nie postanowił zapalić jakiegoś krzaka i odciąć się od księży, tak też słowo KK jest słowem katolickiego Boga.
@Naxster i dla mnie to jest jedna z największych głupot związanych z religią - dlaczego papież czy tam inny ksiądz ma decydować co jest grzechem a co nie? Jakie ma do tego prawo? Boskie? Że niby słyszy głosy z nieba? Dlaczego ma mnie osądzać w kwestii tego czy jestem dobrym czy złym człowiekiem i gdzie trafię?
@rozawaq: Bo oficjalnie nie decydują, Biblia decyduje. Oni tylko interpretują. a konkretniej to Bóg decyduje, no ale Biblia to jego słowo. I tak, według katolicyzmu papież jest wybrany prze Boga, stąd jego prawa.
No a osądza Bóg i nad tym nikt się nie zająknie.
@Naxster nie chcę się kłócić naprawdę, tylko dla mnie wiara jest trochę irracjonalna. Opiera się na interpretacji Biblii, którą każdy może sobie interpretować inaczej, a KK robi to tak żeby jemu było jak najwygodniej. Jeżeli istanieje jakiś bóg, to okej rozumiem że on ocenia i tego nie neguję, ale czy istnieje? Religia to masowa manipulacja, zawsze tak było i chyba nigdy się to nie zmieni