Robienie dzieci przez dwóch karłów. Niby każdy ma prawo do posiadania dzieci ale czy to nie jest samolubne krzywdzenie dziecka? Co mirki o tym sądzicie?
@ale_jaja_beka_wchu: Sam nie wiem. W sumie nic mi do tego, każdy ma absolutne prawo itd. Chociaż nie wiem, czemu słowo „egoizm” przychodzi mi na myśl. Ja wiedząc że mialbym np. jakieś genetyczne schorzenie raczej bym nie chciał mieć dzieci. Chociaż to zależy od tego, jak by mi bardzo przeszkadzało w życiu. Jeśli oni nie doświadczyli żadnych negatywnych skutków to w sumie ich decyzja może być z ich perspektywy zrozumiała.
Ale siedliście na Opie! Hur dur hitler, antynatalista! Takie tematy porusza się nawet na studiach wyższych. Ciekawe co byście powiedzieli gdyby chodziło o karłowatość tarczycową przy której dochodzi upośledzenie umysłowe albo o wspomnianej przez kogoś wcześniej pląsawicy?
@BotGirl: Od razu tam eugenika. To słowo bardzo źle się kojarzy (słusznie). Ale ludzkość dąży do braku chorób. Gdyby tak nie było to nie stworzono by nawet syropu na kaszel. To jest naturalny i dobry przejaw cywilizacji i empatii. Brak chorób > akceptacja chorób. Co nie znaczy oczywiście, że ludzi na nie zapadających należy stygmatyzować i wyalienowywać, wręcz przeciwnie.
@anonimek123456: W pełni się zgadzam. Tyle że tu nie dyskutujemy o narażeniu zdrowej osoby na chorobę, ale o tym, czy osoby chore powinny mieć dzieci. I w tym momencie trochę też dyskutujemy czy nie jest tak, że chory człowiek < brak człowieka. Nie żebym Ci coś chciała zarzucić, odnoszę się do komentarzy sugerujących, że posiadanie dzieci przez parę z obrazka we wpisie jest niemoralne.
Typowa prawicowa troska - karzel to podczlowiek, wiec czy ma prawo sie rozmnazac? Przeciez dziecko bedzie cierpialo przez brak tolerancji, ktory wpajamy naszym dzieciom.
@Dave987654321: Chcesz dzielić ludzi na lepszych i gorszych? Przeczytaj swój post jeszcze raz i może go lepiej skasuj. Co trzeba mieć w głowie aby wypisywać takie rzeczy?
@ale_jaja_beka_wchu: karłowatość to wada rozwojowa ktora moze byc uwarunkowana genetycznie. Jakiekolwiek rodzenie swiadome dziecka z wadą jest nieludzkie. Chyba nikt kto tu popiera aborcje wadliwych płodów nie bedzie miał innego zdania, co? ( ͡°͜ʖ͡°)
Jeśli jest pewne że dziecko też będzie chore to według mnie płodzenie go celowe jest niemoralne i takie osoby powinny realizować swoje instynkty rodzicielskie np adoptując dzieci. Ale oczywiście nie można im zakazać mieć własnych, nie mniej ja uważam to za niemoralne.
@YourShadow9: Nie zesraj się. Jk już wspominałem nie wyrazilem swojej opinii bo w naprawdę nie mam jej na ten temat i chciałem poznać opinię innych. PS. Dwoje brzydkich rodziców często mają ładne dziecko tak jak dwóm pięknym rodzą się brzydkie
Co mirki o tym sądzicie?
#kiciochpyta może #logikarozowychpaskow i #logikaniebieskichpaskow
Komentarz usunięty przez autora
Ja wiedząc że mialbym np. jakieś genetyczne schorzenie raczej bym nie chciał mieć dzieci. Chociaż to zależy od tego, jak by mi bardzo przeszkadzało w życiu. Jeśli oni nie doświadczyli żadnych negatywnych skutków to w sumie ich decyzja może być z ich perspektywy zrozumiała.
Nikt nie wie lepiej od karłów, jak to jest żyć z takim problemem. Skoro decydują się na dzieci, to widać uważają, że nie jest to aż taki zły los.
@BotGirl: Od razu tam eugenika. To słowo bardzo źle się kojarzy (słusznie). Ale ludzkość dąży do braku chorób. Gdyby tak nie było to nie stworzono by nawet syropu na kaszel. To jest naturalny i dobry przejaw cywilizacji i empatii. Brak chorób > akceptacja chorób. Co nie znaczy oczywiście, że ludzi na nie zapadających należy stygmatyzować i wyalienowywać, wręcz przeciwnie.
Nie żebym Ci coś chciała zarzucić, odnoszę się do komentarzy sugerujących, że posiadanie dzieci przez parę z obrazka we wpisie jest niemoralne.
Co trzeba mieć w głowie aby wypisywać takie rzeczy?
A co jest nie tak w byciu karłem??
@MinnieMouse0:
ale już robienie sobie eksperymentów na żywych ludziach, skazując ich na posiadanie dwóch tatusiów lub dwóch mamuś, moralnym jest. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
PS. Dwoje brzydkich rodziców często mają ładne dziecko tak jak dwóm pięknym rodzą się brzydkie