Wpis z mikrobloga

Dzień dobry,
Pragnę dziś przypomnieć kultową produkcję filmową - Bułgarski Pościkk

- wybitne dzieło Zespołu Filmowego SKURCZ, jedna z perełek kinematografii lat 90tych, mimo że to film z 2001 roku
- rześka gra aktorska ludzi młodego pokolenia, scenografia Polski czasu przemian z widocznymi inspiracjami klimatami cygańskimi
- gangsterka bułgarskich służb specjalnych, która była inspiracją dla Olafa Lubaszenko przy tworzeniu filmu Chłopaki nie płaczą
- mistrzowskie sceny walki, które konsultowane były z samym Jackiem Chanem
- zwroty akcji (i kostiumy), których nie powstydziłaby się Gra o Tron
- efekty specjalne jakością porównywalne ze smokiem z polskiego serialu Wiedźmin
- wąsy
- kopalnia cytatów, które prowokowały elitę polskiej piłkarskiej szkoły trenerskiej (szczególnie Pawła Janasa) do głębokich przemyśleń, np: "Ty kolo, nic ci się nie stało?", "Łoo Jezuuu!" lub epickie:

- Gdzie mikrofilm?

- Nie mam.

(Strzał w kolano)

- A nie, mam.

- ścieżka dźwiękowa będąca późniejszą inspiracją dla takich artystów jak Katy Perry, Fryderyk Chopin i Zenon Martyniuk

Pamiętajmy.

https://www.youtube.com/watch?v=MCLrGDBf_YQ

#zfskurcz #film #walaszek #heheszki #kapitanbomba
itsmorefuninphilippines - Dzień dobry,
Pragnę dziś przypomnieć kultową produkcję fil...

źródło: comment_aPbXptt8hva3rIz6IvPGDZ8meJsqFiS0.jpg

Pobierz
  • 63
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

- przepraszam pana najmocniej, ktora jest teraz godzina?
- nie wiem prosze pana, bo mi sie wskazowki posklejaly w zegarku... od tego kleju!
- to s--------j!
  • Odpowiedz
  • 71
@Szarozielony To samo mówię od jakiegoś czasu, za wszystkie produkcje ZF Skurcz i za Kapitana B---ę należałby mu się Order Orła Białego. Myślę, że niemal każdy z rocznika 1980 wzwyż zna twórczość Walaszka i mógłby powiedzieć jakiś cytat z jego twórczości.
  • Odpowiedz