Aktywne Wpisy
M4rcinS +298
Eh, muszę to zrobić. Ten januszex mnie dobija. Obiecują podwyżkę od 5 lat i nic. Przychodzę dzisiaj z wypowiedzeniem umowy. Zobaczymy co szef na to powie. Jestem aktualnie jedyną osobą na dziale która bez niczyjej pomocy da sobie radę, bo reszta to nowe osoby. Miałem je uczyć, ale wali mnie to. Obieram od razu cały mój urlop i wypadam z tego gówna zwanym firmą. Po 16 opiszę wam co i jak.
#
#
cmhqwidget +41
Odwrotna Familiada Sezon 2 cz. 10
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzednim tygodniu, będą eliminowane.
Motywy eliminowane w tym tygodniu: #!$%@?/ruchanie, Grzegorz Borys, moderatorzy wykopu, Niemcy, Areczek
Zostaw plusika dla zasięgu!
Nagroda publiczności dla @Staraagrafka:
"Co wprawny pseudokibic potrafi przemycić na stadion?"
Prawidłowe pytanie:
Co kojarzy się z Sherlockiem Holmsem?
Wygrał/a: @Masuj
"z czym kojarzony jest Sherlock Holmes"
W poprzednim odcinku
Rozwiązanie
Zasady: Masz odpowiedzi, zgadnij jakie jest pytanie. Odpowiedzi, które zawierają motyw, który wygrał w poprzednim tygodniu, będą eliminowane.
Motywy eliminowane w tym tygodniu: #!$%@?/ruchanie, Grzegorz Borys, moderatorzy wykopu, Niemcy, Areczek
Zostaw plusika dla zasięgu!
Nagroda publiczności dla @Staraagrafka:
"Co wprawny pseudokibic potrafi przemycić na stadion?"
Prawidłowe pytanie:
Co kojarzy się z Sherlockiem Holmsem?
Wygrał/a: @Masuj
"z czym kojarzony jest Sherlock Holmes"
W poprzednim odcinku
Rozwiązanie
teraz:
Paragraf §2 rozporządzenia, stanowi: 1. W środkach transportu publicznego, służących do przewozu pasażerów, broń przewozi się w stanie rozładowanym, bez amunicji w komorze nabojowej i w magazynkach nabojowych.
po wejściu gównoustawy:
Art. 53. 1. W środkach publicznego transportu zbiorowego broń przewozi się:
1) rozładowaną, bez naboju w komorze nabojowej lub w dołączonym mechanizmie
podającym;
Tym co nie skumali - pokazuję i objaśniam.
Obecnie przed wejściem do autobusu należy na przystanku wyjąć z broni* magazynek i wyłuskać niego naboje.
Nowa gównoustawa nie pozwala co prawda nosić broni* z podłączonym załadowanym magazynkiem ale likwiduje absurd wyciągania naboi z magazynka na przystanku.
/* dotyczy broni do celów sportowych.
#bron #bronpalna #militaria #czarnoprochowycontent #czarnoprochowce
@RobertKowalski: nie trzeba - brak amunicji w magazynku dotyczy magazynka pozostającego w obrębie broni. Magazynek poza bronią jest de facto pudełkiem. Ja magazynka nie opróżniam tylko go wyjmuję.
@RobertKowalski: chodzi ci o to, że powinno być powtórzone "bez naboju" po słowie "lub"? jest jakaś zasada języka mówiąca o tym kiedy należy powtórzyć, aczkolwiek tutaj chyba nie ma zastosowania, pomimo tego że jej nie znam ( ͡° ͜ʖ ͡°)
ergo: dobrze jest
Poza tym patrząc na bublowatość tej ustawy to owo zezwolenie na naboje w magazynku w autobusie jest zapewne wynikiem przypadku a nie celowym działaniem projektodawcy.
bez amunicji :
- w komorze nabojowej
- w magazynkach nabojowych
Uwierz mi, trzech polonistów niezależnie potwierdziło mi takie znaczenie zapisu tego paragrafu.
Więc jeśli prokurator i sąd będzie ten przepis interpretował, to raczej z pewnością nie po myśli i na korzyść potencjalnego oskarżonego o
Komentarz usunięty przez autora
@RobertKowalski: Niepoprawnie użyte "więc", gdyż następujące zdanie nie wynika z poprzedzającego wywodu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zresztą dlaczego miały orzekać
@carbyne: ale mi przecież nie chodzi o powtórzenie 'bez naboju' drugi raz... chodzi mi o zapis (i znaczenie) paragrafu 2 obowiązującego teraz... weź przeczytaj dokładnie co napisałem.
@RobertKowalski: W takim razie jak brzmiało twoje pytanie do rzeczonych polonistów, że jego wynikiem jest poniższe? O co w ogóle innego może ci chodzić jak nie o to powtórzenie, jeżeli właśnie o te słowa rozbijasz zdanie na pół?!
@carbyne: brzmiało - mając zapis paragrafu (jak powyżej), gdzie nie mogę mieć amunicji korzystając z transportu publicznego.
odp rzeczoznawcy (od języka polskiego... i to chyba nawet jakiegoś biegłego sądowego czasem) :
bez amunicji :
- w komorze nabojowej
- w magazynkach nabojowych
@carbyne: tak, właśnie o to, oraz o dodanie w nowym zapisie słowa 'dołączonych' co jednoznacznie wskazuje że odłączone magazynki mogą być już jak najbardziej załadowane.
Też nie rozumiem, jak czytając to literalnie można odebrać to inaczej, niż tak, że amunicja nie może być ani w komorze nabojowej, ani w magazynka.
Ale zdrowy rozsądek i praktyka jednak nakazują dyskretnie wypiąć magazynek, przeładować, żeby usunąć nabój z komory (o ile był wprowadzony, zbiorkom to argument w odwiecznej wojnie "nosić z nabojem w komorze czy bez") i schować magazynek. ¯\_(ツ)_/¯
Jak zwykle -- zdrowy rozsądek nakazuje
1. aktualnie wg ustawy nie można mieć amunicji ani tu, ani tu, niezależnie od tego, czy magazynek jest podłączony, czy też nie;
2. nowy przepis zakazuje amunicję tu oraz tu, z tym że jeżeli chodzi o magazynek to jest to pod warunkiem, że jest on podłączony
3. generalnie tak, jest lepiej, bo jaśniej
@RobertKowalski: Czyli w magazynku
@wykrywam_polipy: no i ?
@wykrywam_polipy: magazynek nie może być obecnie załadowany, a przynajmniej zapis jest tak nieprecyzyjny w świetle zasad składni i pisowni języka polskiego (co pokazałem we wpisach wyżej), że jeśli prokurator i sąd będą chcieli cię za to #!$%@?&ć to to zrobią.