Wpis z mikrobloga

Ja tam widzę wielki plus wynikający z rzekomej wyciekłej ustawy. Raz na zawsze określone zostało w jaki sposób przewozić Gloka w autobusie.

teraz:
Paragraf §2 rozporządzenia, stanowi: 1. W środkach transportu publicznego, służących do przewozu pasażerów, broń przewozi się w stanie rozładowanym, bez amunicji w komorze nabojowej i w magazynkach nabojowych.

po wejściu gównoustawy:
Art. 53. 1. W środkach publicznego transportu zbiorowego broń przewozi się:
1) rozładowaną, bez naboju w komorze nabojowej lub w dołączonym mechanizmie
podającym;

Tym co nie skumali - pokazuję i objaśniam.
Obecnie przed wejściem do autobusu należy na przystanku wyjąć z broni* magazynek i wyłuskać niego naboje.
Nowa gównoustawa nie pozwala co prawda nosić broni* z podłączonym załadowanym magazynkiem ale likwiduje absurd wyciągania naboi z magazynka na przystanku.

/* dotyczy broni do celów sportowych.

#bron #bronpalna #militaria #czarnoprochowycontent #czarnoprochowce
  • 30
bez naboju w komorze nabojowej lub w dołączonym mechanizmie

podającym;

@RobertKowalski: chodzi ci o to, że powinno być powtórzone "bez naboju" po słowie "lub"? jest jakaś zasada języka mówiąca o tym kiedy należy powtórzyć, aczkolwiek tutaj chyba nie ma zastosowania, pomimo tego że jej nie znam ( ͡° ͜ʖ ͡°)

ergo: dobrze jest
@RobertKowalski: dzięki za ciekawostkę ale no rzeczywiście, baaaardzo pocieszające. Teraz możesz nosić załadowaną i przeładowaną a pozwolą Ci wszędzie nosić niezaładowaną, jest postęp, nie ma co.
Poza tym patrząc na bublowatość tej ustawy to owo zezwolenie na naboje w magazynku w autobusie jest zapewne wynikiem przypadku a nie celowym działaniem projektodawcy.
@Francisco_dAnconia: @PikPak: @carbyne: już kiedyś wałkowaliśmy ten temat. Miałem wrócić gdy wyjaśnię sprawę ze specjalistami. Zdanie z tego paragrafu rozbija się w taki sposób
bez amunicji :
- w komorze nabojowej
- w magazynkach nabojowych

Uwierz mi, trzech polonistów niezależnie potwierdziło mi takie znaczenie zapisu tego paragrafu.
Więc jeśli prokurator i sąd będzie ten przepis interpretował, to raczej z pewnością nie po myśli i na korzyść potencjalnego oskarżonego o
@RobertKowalski: ta przecie ci kurdełke mówie ziomuś, że nie trzeba powtarzać "bez naboju" drugi raz, a automatycznie dotyczy on obu wymienionych dalej

Więc jeśli prokurator i sąd będzie ten przepis interpretował, to raczej z pewnością nie po myśli i na korzyść potencjalnego oskarżonego o złamanie przepisu.

@RobertKowalski: Niepoprawnie użyte "więc", gdyż następujące zdanie nie wynika z poprzedzającego wywodu ( ͡° ͜ʖ ͡°) Zresztą dlaczego miały orzekać
ta przecie ci kurdełke mówie ziomuś, że nie trzeba powtarzać "bez naboju" drugi raz,

@carbyne: ale mi przecież nie chodzi o powtórzenie 'bez naboju' drugi raz... chodzi mi o zapis (i znaczenie) paragrafu 2 obowiązującego teraz... weź przeczytaj dokładnie co napisałem.
nie chodzi o powtórzenie 'bez naboju' drugi raz... chodzi mi o zapis (i znaczenie)

@RobertKowalski: W takim razie jak brzmiało twoje pytanie do rzeczonych polonistów, że jego wynikiem jest poniższe? O co w ogóle innego może ci chodzić jak nie o to powtórzenie, jeżeli właśnie o te słowa rozbijasz zdanie na pół?!

Zdanie z tego paragrafu rozbija się w taki sposób

bez amunicji :

- w komorze nabojowej

- w magazynkach
Paragraf §2 rozporządzenia, stanowi: 1. W środkach transportu publicznego, służących do przewozu pasażerów, broń przewozi się w stanie rozładowanym, bez amunicji w komorze nabojowej i w magazynkach nabojowych.

@carbyne: brzmiało - mając zapis paragrafu (jak powyżej), gdzie nie mogę mieć amunicji korzystając z transportu publicznego.

odp rzeczoznawcy (od języka polskiego... i to chyba nawet jakiegoś biegłego sądowego czasem) :

bez amunicji :
- w komorze nabojowej
- w magazynkach nabojowych
@RobertKowalski: @PikPak:
Też nie rozumiem, jak czytając to literalnie można odebrać to inaczej, niż tak, że amunicja nie może być ani w komorze nabojowej, ani w magazynka.
Ale zdrowy rozsądek i praktyka jednak nakazują dyskretnie wypiąć magazynek, przeładować, żeby usunąć nabój z komory (o ile był wprowadzony, zbiorkom to argument w odwiecznej wojnie "nosić z nabojem w komorze czy bez") i schować magazynek. ¯\_(ツ)_/¯
Jak zwykle -- zdrowy rozsądek nakazuje
@RobertKowalski: @Polinik: ok, teraz ze wszystkim się zgadzam i wszyscy razem z @PikPak: macie rację xD
1. aktualnie wg ustawy nie można mieć amunicji ani tu, ani tu, niezależnie od tego, czy magazynek jest podłączony, czy też nie;
2. nowy przepis zakazuje amunicję tu oraz tu, z tym że jeżeli chodzi o magazynek to jest to pod warunkiem, że jest on podłączony
3. generalnie tak, jest lepiej, bo jaśniej
magazynek obok mógł być załadowany

@wykrywam_polipy: magazynek nie może być obecnie załadowany, a przynajmniej zapis jest tak nieprecyzyjny w świetle zasad składni i pisowni języka polskiego (co pokazałem we wpisach wyżej), że jeśli prokurator i sąd będą chcieli cię za to #!$%@?&ć to to zrobią.