Wpis z mikrobloga

konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@qdt2k: Z angielskiego: otwartoźródłowe. Myślę, że wiele, chociażby właśnie różne drukarki, procesory, karty graficzne itd. Możnaby wymieniać długo.
Dlaczego? Lubię tę ideę, dzielenie się jest o wiele bardziej efektywne długoterminowo.
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Piz-dur: mieszasz pojęcie sterownika z programem do obsługi.
Linux komunikuje się z drukarkami i skanerami przez cups i sane, te są otwarte. Producenci dostarczają tylko odpowiednie pliki zgodne ze specyfikacją tych protokołów.
W przypadku drukarek nawet te są też niezależnie rozwijane, vide projekt Gutenprint.
Otwartoźródłowe programy do obsługi części swojego sprzętu dostarcza np. HP (HPLIP).
Jeśli zależy Ci na obsłudze sprawdzaj, czy drukarka i skaner są obsługiwane przez cups i sane
@qdt2k: O, dzięki za wyjaśnienie tego wszystkiego. Wychodzi na to, że szukałem czegoś innego, niż chciałem znaleźć.
Na przykładzie: u rodziców jest stary Brother DCP-135C. Działa dzięki zainstalowanym (i teraz nie wiem, czy) sterownikom/oprogramowaniu ze strony Brothera (komunikuje się przez CUPS z tego, co pamiętam) Tylko problem jest taki, że źle drukuje, tj. nie da się zmienić jakości wydruku itp., na Windowsie takich problemów nie ma.

Może powinienem przeredagować moje pytanie
@Piz-dur: Tu niestety dochodzimy do ciemnej strony Linuxa - niechlujstwo. Każdy DE/biblioteka środowiskowa ma swój panel do obsługi druku. Jedne lepsze inne gorsze. Niektóre ustawienia mogą być niedostępne i trzeba się posiłkować interface webowym do CUPSa. No jest czego się wstydzić.
Ja mam 3 drukarki w domu:
Brother HL-5270DN który jest obsługiwany idealnie przez i sterownik Brothera i Gutenprint'a. Ale drukarka na tyle leciwa i popularna, że tajemnic nie ma.

Samsung