Wpis z mikrobloga

@Dezyderat wiem o co Ci chodzi, cytat oczywiście błędnie kojarzony, nawet najbardziej ortodoksyjni wyznawcy Sola Scriptura nie interpretuja w ten sposób. Należy zagłębić sie w kontekst w jakim Jezus wypowiedział to zdanie.
W opozycji do tego rozumowania przytoczę ten fragment: Mt 18, 19-20. Jak sie do niego odniesiesz?

Aha, nie chce mi sie kreować jakiejś gownoburzy. Jak chcesz dyskutować to wpadaj na priv. Dla mnie tutaj EOT.
  • Odpowiedz
@mescal555: hmm, zamknięte sklepy nie wystarczył? - a miało być tak pięknie, lud miał tłumnie stawiać się co niedzielę w świątyni kościoła a nie w świątyni szatana
trzeba teraz zamknąć na niedziele lasy i jeziora ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Dezyderat: W tym przypadku "izdebka" jest roznie interpretowana. Generalnie nie chodzi o pomieszczenie, a wnetrze czlowieka. Pewnego rodzaju skupienie wewnetrzne, podobnie jak w medytacji.
  • Odpowiedz
@JakTamCoTam: No to ci ortodoksi cos nie teges.
Mt 18, 19-20 mowi o tworzeniu wspolnoty, a wyzej przytoczony fragment to jest dokladnie 1:1 okreslenie Polskiego Katolicyzmu ktory z wiarom nie ma juz dawno nic wspolnego, to przyzwyczajenie lub pokazowka.

Gdyby Jezus teraz zszedl na ziemie to by sprzedal kazdemu polskiemu klesze po listwie na ryj.
  • Odpowiedz
wypowiedz księdza zdaje się mieć wymowę deprecjonującą indywidualną, spontaniczną relację z bogiem, jakby oczekiwał stawiania się w kościele dla celów wizerunkowych.

@Dezyderat: Czytać trzeba ze zrozumieniem.
zamiast modlić się w kościele
a nie oprócz modlitwy w
  • Odpowiedz