@Troester: bo to zależy gdzie pracujesz, są takie zawody gdzie nie ma opcji przerwania produkcji typu huta, szpital, stacja paliw, czy moderacja wypoku
@adam-swoboda: nie wiem jak to jest w prawach, ale w ustawach regulujących stosunek Państwa do związków religijnych są wyszczególnione święta dla danego wyznania, w które wyznawca może wziąc wolne, z tym że musi taki dzień odpracować w innym terminie. Ciekawostką jest, że niektóre te ustawy pochodzą jeszcze sprzed wojny
@adam-swoboda trzeba zasuwać w swoje niekatolickie święta, lub brać urlop. Tak sobie czasem myślę, że super wyjściem byłaby pula np 20 dni na rok i pracownik sam decyduje kiedy ma swoje święta, no ale tu trzeba świeckiego państwa.
@pawelpaweld : nie no, prawosławny nowy rok zawsze jest wolny ( ͡º͜ʖ͡º). Wiem też że chyba prawosławne święta wielkanocne są w innym terminie niż katolickie i pracodawcy, czy szkoły zazwyczaj nie robią problemu z wolnym. @adam-swoboda: @luvencedus:
@xelite owszem masz rację, jak dotąd nikt mi nie robił problemu z wolnym, jednak zawsze dzień wolny muszę zawsze poświęcić, choć mógłbym przecież pracować np 25 grudnia. Coś pokręciłeś, 13 stycznia - Nowy Rok nie jest niestety dniem wolnym (╥﹏╥)
U mnie w korpo przy stosunku wyznaniowym około 50/50 z prawosławnymi świętami nigdy nie było problemu, Boże Narodzenie wolne zawsze, na wielkanoc jednak trzeba brać urlop. @pawelpaweld: 13 stycznia jest sylwester, nowy rok jest 14
Jak to jest u was ze świętami? Macie wolne tylko w święta katolickie? Czy w prawosławne też?
@pawelpaweld: 13 stycznia jest sylwester, nowy rok jest 14