Wpis z mikrobloga

Samochód z poczty polskiej(tzn jego kierowca) spowodował wypadek w którym m. in. pękł mi ten plastik na lampach.
To chyba teoretycznie uniemożliwia poruszanie się pojazdem. Nie mogę się dodzwonić do tej ich pocztowej ubezpieczalni, więc tu zapytam.

Może mnie ktoś choć trochę pokierować w jaką stronę iść by uzyskać samochód zastępczy, albo ogólnie jakaś ocenę szkód, czy ich naprawę na ich rachunek. Samochód ma swoje lata, ale chyba mogę żądać naprawy w ASO bo części oryginalne, tyle że niemłode.

Będę wdzięczny za pomoc, bo pierwsza stłuczka, mam oświadczenie, zdjęcia, świadków. Jak sprawdzałem w internecie to wszystko czego potrzeba. Ewidentnie jego wina, otworzył drzwi tuż przede mną, jechałem z 15-20km/h ale i tak nie zdążyłem wyhamować. Uliczka była wąską więc nawet nie było gdzie uciekać (stał na zakazie parkowania).

Wołam #oc #ubezpieczenia #motoryzacja #wypadek #stluczka #pytaniedoeksperta #pytanie
  • 12
@Dpdp: Skad jestes? Auto dostaniesz z pocalowaniem reki wielu zrodel: aso, ubezpieczalnia sprawny, niezalezne wypozyczalnie.

Co za samochod? jakie szkody ? Moze Ci sie nie oplacac do aso oddawac
@bigger Opel Astra G
Obtarcia na całym boku od przodu do połowy drzwi, głębsze wgniecenie pionowo na drzwiach pasażera, wgniecenie na masce i zderzaku, zderzak się trochę odczepił od samochodu z brzegu, rozbita lampa, zarysowane lusterko.
@bigger Tzn no nie opłaca mi się go jakoś szczególnie naprawiać bo i tak wiele już nie pojeździ, ale chciałbym możliwie korzystnie z tego wyjść żeby było na nowy za jakiś czas ( ͡° ͜ʖ ͡°)
@Dpdp: To nie mysl o zadnym ASO tylko bierz kase do reki i tyle. Do tego sie odwolaj i heja.
Czesc towarzystw oferuje kase za to, ze auta nie wezmiesz. A wypozyczalnie czesto probuja sie tez dogadac na boku
@Dpdp:
Kilka ważnych spraw - jaki jest status ustalenia sprawcy?
Zrobiła to policja? Czy masz tylko oświadczenie?
Czy nic nie masz?

Bo oczywiście możesz oddać samochód do ASO, wynająć samochód zastępczy, ale pytanie czy sytuacja nie jest taka, że ubezpieczyciel jeszcze się skutecznie wymiga od odpowiedzialności nie uznając tej winy.

Jeśli chodzi o naprawy w ASO, to pytanie ile wart jest samochód, a ile naprawa?
Chodzi o to, że odszkodowanie przysługuje
@hellfirehe Mam oświadczenie i świadków.

Widzę że mając OC w PZU mogę za ich pośrednictwem zgłaszać szkodę. Chyba z tego skorzystam bo TUW Pocztowe to jakaś tragedia pod względem kontaktu