Wpis z mikrobloga

Jestem na etapie nauki zasad kaskadowości i dziedziczenia w #css. Czy tylko ja mam taki problem ze zrozumieniem tych zagadnień? Siedzę już z kilka godzin, obczaiłem kilka artykułów i dalej nie ogarniam ()

#naukaprogramowania #webdev #html5
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@michal42: Aczkolwiek z tego co pamiętam nie jest to w pełni legitne, bo podobno specyficzności się nie dodają (bo w tym filmiku podchodzą do tego jak o "punktach siły"), ale na pewno warto zobaczyć jako dopełnienie wiedzy
  • Odpowiedz
@michal42: Co do specyficzności:
to co wpiszesz jako style="" przy elemencie będzie miało najwyższy poziom, potem będą style wpisane do id (tego elementu albo do rodzica gdzieś w gałęzi powyżej), potem style podpięte do klasy (class), na końcu to co wpiszesz do body. Ale uwaga, w css mamy !important. Upośledzeni twórcy szablonów wordpressowych (i w sumie innych) używają tego do wymuszenia danej regułki (np. font-size: 12pt !important). Dochodzi do tego
  • Odpowiedz
@januzi: Dzięki. Do responsive design to jeszcze nie doszedłem ale będę o tym pamiętać. Tak spotkałem się już na klilku stronach z !important, rzeczywiście jest to denerwujące bo łamie reguły kaskadowości :/
Ech przez te całe RODO to cały tydzień może tylko z 2-3 godziny się pouczyłem (,)
  • Odpowiedz
@michal42: A jak użyjesz narzędzi od Firefoxa, to przy elementach wpiętych do js będziesz mieć [ev] z możliwością podglądnięcia jakie zdarzenia będą wywoływane ;)

Przy pomocy narzędzi FF/Chrome możesz na żywo oglądać co się zmienia, obejrzeć wymiary, dodać/usunąć regułki itd. Będziesz mieć także podgląd na samym ekranie głównym na poszczególne elementy z drzewka. Po najechaniu/kliknięciu będziesz mieć podświetlony element z zaznaczonymi marginesami/paddingami (ale uwaga, czasami elementy wewnętrzne dodają margines, więc
  • Odpowiedz