Wpis z mikrobloga

Dla osób chcących przyjechać do #uk i założyć konto bankowe:

Poza Revolutem, który niestety nie jest wszędzie akceptowany przez pracodawców, dobrym pomysłem jest pójść do Natwest (chociaż inne banki też mogą sobie z tym poradzić). Wymagane są 2 różne dokumenty - jeden do identyfikacji i drugi na potwierdzenie adresu, dlatego wybierając się do UK polecam mieć przy sobie te 3 dokumenty:
- paszport,
- prawo jazdy,
- dowód osobisty (tutaj może być problem z potwierdzeniem adresu jeśli w nowym dowodzie nie mamy wbitego zameldowania - ale tutaj ciężko mi powiedzieć).

Tak czy inaczej 90% pracodawców akceptuje Revolut/OnePay więc nie bójcie się za bardzo.

A tak przy okazji: brexit się zbliża, polecam ruszyć dupe i zabezpieczyć sobie przyszłość w Wlk Brytanii ( ͡° ͜ʖ ͡°)

#emigracja #sorekcharityltd
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@MarkusPtak:
Właśnie jakby nie można było tej całej Unii zreformować w myśl większej suwerenności państw członkowskich, ustąpić UK w wielu sprawach i jakoś załagodzić spór żeby nie doszło do Brexit'u. Ehh...
  • Odpowiedz
@dob3k: Halifax - jak nie masz wiarygodnego proof of address to chca pismo od pracodawcy potwierdzające zatrudnienie (z informacja o miejscu pracy, stanowisku, dacie rozpoczęcia zatrudnienia, itp. z pieczątkami na papierze firmowym) oraz list z NIN.
Sprawdzilem to 2 tygodnie temu.
  • Odpowiedz
Oni się na EU pracowników nie mogą zamknąć bo już im polskie pielęgniarki wyjechały i NHS się o mało nie posrał. Zreszta już im NHS upada. Tak im ten Brexit załatał dziurę budżetowa służby zdrowia.
  • Odpowiedz
brexit się zbliża, polecam ruszyć dupe i zabezpieczyć sobie przyszłość w Wlk Brytanii

@sorek: W jaki sposob? Wyrobic paszport brytyjski dla osob bedacych ponad 5 lat?
  • Odpowiedz
przecież proof of address masz na tenancy agreement, które w większości każdy musi mieć ( wyjątkiem są ci co chcą tutaj być na waleta)

@mektoncjusz: To wynajmowanie pokoju od prywatnego landlorda to byciem na waleta w UK, bo nie ma sie tenancy agreementu? Daj spokoj. Poza tym wystarczy jakis list na twoje imie i nazwisko i tyle.
  • Odpowiedz
@Heck_2: Dlaczego sobie po prostu nie zalozysz konta w normalnym banku, np. Nationwide. Ja znalem patologicznego Polaka i on mial konta w 4 roznych bankach, wiec kazdy moze miec.
  • Odpowiedz
  • 0
@dnasstorm Dosyć długo zbierałem się do tego by po angielsku poprosić o jakieś świadectwo pracy, i jeszcze dowiedzieć się gdzie to zrobić.

Ale to już ogarnięte i będę zakładał w Lloyds
  • Odpowiedz
@Heck_2: To teraz trzeba świadectwo pracy jakieś? Ja pamietam przyszedłem bodajże z jakimś listem od operatora komórkowego i wystarczyło. No ale może teraz trudniej.
  • Odpowiedz
  • 0
@dnasstorm Kumpel ostatnio zakładał - list od operatora, list z urzędu, nin i umowa o mieszkanie to było za mało

Wymagali jeszcze świadectwa pracy właśnie
  • Odpowiedz